Folytatódhatott a dezinfláció

Idehaza az üzemanyagárak növekedése miatt havi alapon emelkedhetett, éves alapon viszont tovább csökkenhetett az infláció. A fogyasztói árindex az Egyesült Államokban is kiemelten fontos, mivel újabb támpontot adhat abból a szempontból, hogy a Fed november elején szigorít.

2023. 10. 09. 5:25
null
Budapest, 2023. április 1. Korszerû, EVO plus üzemanyagok töltõoszlopai és MOL Plugee elektromos töltõhely a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fõvárosi üzemanyagtöltõ állomásán, a Könyves Kálmán körúton. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten három adattal is jelentkezik a KSH: hétfőn a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi adatainak első becslése, kedden a szeptemberi inflációs adat, míg pénteken az augusztusi ipari termelés második becslése lát napvilágot – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Éves alapon már jelentős az árcsökkenés, havi alapon viszont most nem az élelmiszer, hanem az üzemanyagok drágultak jelentősen
Fotó: Lakatos Péter

Ismertette, júliusban a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 559 millió eurót tett ki, ami az egy évvel korábbi, 1352 millió eurós hiánynál jóval kedvezőbb, azonban az előző havi 1568 millió eurós rekord többlettől elmarad – bár ennek részben szezonális okai vannak. Éves alapon júliusban az export volumene 3,2 százalékkal emelkedett, míg az importé 5,4 százalékkal mérséklődött – ez utóbbit a belső kereslet csökkenése befolyásolta. Az egyenleg javulásában nagy szerepet játszott a cserearány 8,3 százalékos javulása is – magyarázta Regős Gábor –, az exportárak 5,7, míg az importárak 13 százalékkal csökkentek, ami az erősebb forint és a normalizáltabb energiaárak eredménye.

Augusztusban az infláció az előző havi 17,6 százalékról 16,4 százalékra csökkent, miközben havi alapon az árak 0,7 százalékkal emelkedtek, ami megegyezik az üzemanyagárak növekedésének inflációs hozzájárulásával. Az üzemanyagok drágulásában a növekvő olajár és a gyengülő forint játszott szerepet. Ez még szeptemberben is problémát jelent, így az árak havi alapon 0,5 százalékkal emelkedhettek, amely eredményeképp az infláció éves alapon 12,3 százalékot tehetett ki. A dezinfláció tehát folytatódhatott, amelyben a bázishatásnak lehetett nagy szerepe: tavaly szeptemberben jelent meg az adatokban a háztartási energiaárak átlagfogyasztás feletti emelése, ez pedig most már a bázisba épül, így nem növeli az inflációt – bár az árak értelemszerűen nem lettek alacsonyabbak – magyaráza a szakértő.

Az ipari termelés az első becslés alapján kedvezőtlenül alakult augusztusban: havi alapon 2,4, míg éves alapon 5,3 százalékkal csökkent. Ebben az alacsony belső kereslet mellett szerepe lehetett a szokásostól eltérő ütemezésű nyári leállásoknak, hiszen júliusban havi alapon érdemben bővült a termelés, azaz kevesebb leállás lehetett júliusban és több augusztusban. A második becslésből kiderül, hogyan teljesítettek az egyes ágazatok és miként alakult a rendelésállomány.

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás szeptemberi adatairól szóló gyorstájékoztatóját. Augusztusban a költségvetés jelentős, 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel – ez jelentős negatív rekordot jelent. Az első nyolchavi hiány ezzel 3 298,7 milliárd forintra emelkedett, elérve az éves előirányzat 97 százalékát. Azóta a Pénzügyminisztérium az ESA-hiánycél megemeléséről döntött, amely így a GDP 3,9 százaléka helyett 5,2 százalékot tehet ki – ezzel párhuzamosan a pénzforgalmi hiánycél is 4450 milliárd forintra emelkedett. Ugyanakkor ennek tartása sem magától értetődő, fegyelmezett gazdálkodás szükséges hozzá – húzta alá Regős Gábor.

Ami a nemzetközi adatokat illeti, pénteken közli az Eurostat az augusztusi ipari adatokat. Júliusban éves szinten az ipari termelés az eurózónában 2,2, míg az Európai Unióban 2,4 százalékkal csökkent, havi alapon pedig mindkét övezetben 1,1 százalékkal mérséklődött. Az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb csökkenés a keleti blokk országaiban, Bulgáriában (11,5 százalék), Észtországban (9,5 százalék) és Lettországban (8,6 százalék) történt, míg leginkább a dán (5,7 százalék), a francia (2,8 százalék) és a máltai (2,3 százalék) kibocsátás emelkedett.

Az amerikai adatok közül a csütörtökön megjelenő inflációs adatokat érdemes kiemelni Regős Gábor szerint. Augusztusban az Egyesült Államokban az infláció havi alapon 0,6 százalék volt az előző havi 0,2 százalék után, miközben az éves alapú árindex 3,7 százalékra emelkedett. A romló adatokban nagy szerepe volt az üzemanyagok havi alapú, több mint tízszázalékos drágulásának. A szeptemberi adat azért is lesz fontos, mert újabb támpontot adhat abból a szempontból, hogy a Fed november elején szigorít vagy változatlan kamatok mellett zárja le kamatemelési ciklusát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/ Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.