Életjelet adott magáról az ipari termelés

A szankciók okozta mélypontján túljuthatott az ipari termelés, az év további részében várhatóan újra növekedési pályára áll az ágazat, miközben továbbra is az autóipar és a villamos berendezések gyártása jelentik a húzóerőt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 9:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kedvező, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 áprilisához mérten 1,6 százalékkal nőtt. 

A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene. Az év első öt hónapjában a termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

– Ezzel az eredménnyel a szankciók okozta mélypontján túljuthatott az ipari termelés, az év további részében várhatóan újra növekedési pályára áll az ágazat, miközben továbbra is az autóipar és a villamos berendezések gyártása jelentik a húzóerőt – nyilatkozta Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium  iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Jelezte: a háború és a szankciók okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében a kormány kimentette a vállalkozásokat a fix áras áramszerződésekből, továbbá a Széchenyi-kártya-programon és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramon keresztül olcsó forrásokat biztosít. A hitelprogram ezermilliárd forintos keretéből már 641 milliárd forintot tesz ki a szerződött hitelállomány, a források legnagyobb része a feldolgozóiparba, a kereskedelem és gépjárműjavítás területére irányul.

– A kormány által indított programok hozzájárulnak az ipar teljesítményének növeléséhez, a 1,5 százalékos GDP növekedés eléréséhez, valamint a munkahelyek és a családok megvédéséhez – tette hozzá. 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza úgy értékelte az adatokat, hogy májusban az ipari termelés volumene felemásan alakult. Az ágazat termelésének alakulását ellentétes tényezők magyarázzák.  A magas infláció mérsékli a belső keresletet, ami elsősorban az élelmiszeripar termeléscsökkenéséhez vezet. A vállalkozások magas szinten beragadt energiaárai szintén rontják az ágazat versenyképességét és így teljesítményét – itt némi enyhülést okozhat a kormányzati döntés az árak maximalizálásáról. 

– A magas rendelésállomány (az előző hónap végén 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit) a termelés növekedését segíti elő, bár itt a KSH leginkább csak az exportra termelő ágazatokat figyeli meg, amelyek több esetben (például járműgyártás) még éves alapon is bővülni tudtak. A korábbi időszak beruházásai szintén felfelé módosítják a termelést. Az ipari termelés tehát akkor tud beindulni, ha a belső kereslet újból növekedni kezd. A következő hónapokban a havi index az infláció csökkenésével pozitív lehet, de éves összehasonlításban az ágazat teljesítménye néhány hónapig még biztosan mérséklődhet – tette hozzá a szakértő.

 

Még nincs áttörés a kiskereskedelemben

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – ismertette a statisztikai hivatal. Az előző havitól 0,8 százalékkal elmaradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett. Az adatokból az is kiderül, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 25,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. Mindezekkel együtt májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1514 milliárd forintot ért el.


  Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.