Elemér 2024. február 28.
logo

Az olajnagyhatalmak továbbra is összezárnak Oroszországgal

Magyar Nemzet
2023.12.01. 11:19 2023.12.01. 11:46
Az olajnagyhatalmak továbbra is összezárnak Oroszországgal

– Döntöttek az olajnagyhatalmak: tovább szűkítik a kínálatot. Az OPEC+ közleményében napi 2,2 millió hordó vágás szerepel, ami Szaúd-Arábia és Oroszország meglévő, 1,3 millió hordós önkéntes visszafogásának fenntartásán túl, újabb 0,9 millió hordós csökkentést jelent. A mennyiség jelentős részét a további tagok vállalják – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér.

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a politikai hátteret is felvázolta. Rámutatott: az OPEC+ bejelentette, hogy januártól Brazíliát is felvenné tagjai közé. Pluszkülönlegesség, hogy az ülést ezúttal nem vasárnap, hanem november 30-án, csütörtökön, az ENSZ Klímacsúcs kezdőnapján tartották.

– A főáramú média nagyobb része az OPEC döntésképtelenségével indokolta az időpontváltozást, azonban észszerűbb magyarázat, hogy az időzítéssel a kartell tudatosan felhasználta a nyugati országok kommunikációjában tapasztalható kontrasztot. Az Egyesült Államok és az Európai Unió tudniillik egyszerre követeli a kitermelés növelését (gazdasági megfontolásból) és a kapacitások leépítését (klímavédelmi megfontolásból) – magyarázta a szakértő.

Hortay Olivér a gazdasági következményekre is kitért. Jelezte, hogy a bejelentés hatására a világpiaci árak enyhén csökkentek. A látszólagos ellentmondás oka, hogy a döntés előtt a sajtóban napi egymillió hordót meghaladó új vágásról jelentek meg információk, amit a piaci szereplők beáraztak. Szerinte a történet ebben az esetben is két módon keretezhető: a kartell kudarcaként (a tervezettnél kisebb vágásról sikerült megállapodni) vagy tudatos manipulációként (a belengetettnél kisebb mennyiséggel az OPEC a megfontolt, „piaci stabilitás őre” karaktert építi). Az utóbbit támasztja alá, hogy az előzetes információk az ülésen részt vevő névtelen forrásoktól érkeztek.

– Mindennek tanulságai is vannak. Kiderült, hogy az OPEC és Oroszország továbbra is összezár. Azt is látni, hogy Brazília felvétele kedvezőtlen lenne a Nyugatnak, mert növelné a kartell piaci erejét – ismertette a Századvég üzletágvezetője. 

A szakértő a tanulságok között említette azt is, hogy az olajnagyhatalmak egyre tudatosabban saját érdekeik érvényesítésére használják fel a nyugati országok klímapolitikáját. A kitermelés mesterséges visszafogása pedig egyre nagyobb kihívás elé állítja az Európai Uniót, mert a magas árak okozta gazdasági nehézségek és csökkenő kereslet szűkülő kínálattal találkozik, ami akadályozza az árak mérséklődését, és a versenyképességi hátrányt tartóssá teszi.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Maxx-Studio)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.