Gyorsított a kamatcsökkentés tempóján a jegybank

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentette az alapkamatot az MNB.

2024. 02. 27. 14:10
IMG_2643
A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsít a kamatcsökkentés ütemén a Magyar Nemzeti Bank, a monetáris tanács mai kamatdöntő ülésén az elemzői konszenzusnál nagyobb mértéken, 100 bázisponttal kilenc százalékra csökkentette az alapkamatot, amely ezzel másfél év után újra egy számjegyű lett. Még 2022 júliusában, az inflációs sokk kezdetén emelte tíz százalék fölé. A kamatcsökkentési ciklus 2023. májusi elindítása óta pedig ez volt a tizedik egymást követő alkalom, hogy csökkentette az irányadó rátát az MNB – írja a Világgazdaság.

A döntés meglepetés, az elemzők előzőleg arra hívták fel figyelmet, hogy ugyan a januári, 3,8 százalékra csökkenő infláció alapvetően alátámasztotta volna a 100 bázispontos csökkentést, azonban az elmúlt időszakban némileg gyengülő forintárfolyam (a korábbi 380–385 helyett 390 körüli), illetve az amerikai kamatvágási várakozások mérséklődése inkább a 75 bázispontos csökkentés felé billentették a mérleget. 

A mai döntés mindenképpen meglepetés, ami arra utalhat, hogy a fundamentumok javulását nagyobb hangsúllyal vette figyelembe a jegybank, mint a forint mozgását.

Mindenesetre érdemes lesz követni Virág Barnabás kedd délután háromkor kezdődő online tájékoztatóját, ahol kiderülhet, hogy mennyiben osztotta meg a monetáris tanácsot a mai kamatdöntés. Januárban ugyanis már megjelentek az első „galambok”, az alelnök egy hónappal ezelőtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, volt már olyan tanácstag, aki a nagyobb ütemű kamatvágás mellett érvelt. Hogy végül erről letett a monetáris tanács, az a forint mozgásának is az eredménye volt. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.