Időszaki kiállítás nyílt a pénzmúzeumban a Magyar Nemzeti Bank 100 évéről

Informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig.

2024. 04. 26. 18:39
null
Időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban, ami a Magyar Nemzeti Bank elmúlt száz évét mutatja be Fotó: Horvath Andras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel időszaki kiállítás nyílt a pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

Informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit. Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait. Láthatóak tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékérmék tervei.

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról.

Ezzel egy időben országos kvízversenyt hirdetnek MNB 100 néven. A versenyen középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak gazdasági és pénzügyi kérdésekkel kiegészülve. A verseny során összesen száz nyereményt vihetnek haza a diákok. Részletes információkat az mnb100.penziranytu.hu oldalon találnak az érdeklődők – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.