Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Minden második kiadó lakás fővárosi

Több mint kétszeres az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább budapesti kerületek között az albérletpiacon. Ugyanakkor nem kell mindenben kompromisszumot kötni, vannak kötöttpályás közlekedésű, megfizethető külső kerületek is.

2024. 06. 15. 5:55
a20200728_alberlet_pt_fmh-02
Debrecen albérletárai már alig maradnak el a fővárosétól Fotó: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az albérletek drágulásának is van felső határa, a budapesti átlag most negyedmillió forint. A fővárosban jelenleg hétezer kiadó lakóingatlan található, országosan pedig 14 500, azaz lényegében minden második kivehető ház vagy lakás a fővárosban található. Ennek prózai oka, hogy a fővárosban több mint hétszer annyian élnek mint a második legnagyobbnak számító Debrecenben – mondta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

a20200728_alberlet_pt_fmh-02
Fotó: Pesti Tamás

A legdrágább a második kerület 385 ezer forintos átlaggal, míg a legolcsóbbnak Csepel számít 168 ezer forintos átlagos albérleti díjjal. Ugyanakkor nem kell mindenben kompromisszumot kötni a kiadó lakást keresőknek – hívta fel a figyelmet a szakember. 

A X. kerületben 220 ezer forint az átlag, míg a XIX. kerületben, Kispesten 195 ezer forint, és mindkét városrésznek van kötöttpályás tömegközlekedése, amellyel elérhető a belváros, illetve a munkahelyek.

Egyetemi, főiskolai hallgatók esetében ugyanakkor a kisebb alapterület, ezáltal a megfizethetőbb bérleti díj számít – Budapesten az egyszobás garzonok átlagos bérleti díja 175 ezer forint, Székesfehérváron 170 ezer, míg Győrben és Debrecenben 150 ezer forint. Itt is jól látható – emelte ki Balogh László –, hogy a vidéki városok egyre inkább felzárkóznak Budapesthez. A hallgatóknak az is jó megoldás lehet, ha 3-4 szobás lakást vesznek ki szobánként, így ebben az esetben az egy főre eső lakhatási költség akár százezer forint alatt is maradhat. Ha valaki szobát bérel, már 70-80 ezer forintos átlagáron megteheti.

Viszont aki már munkába áll, több privát szférára vágyik és a már előbb említett garzonokat részesíti előnyben. A szűkülő Budapest–vidék (albérlet)árolló okai mögött találjuk a térségbe érkezett beruházásokat, munkahelyeket és növekvő jövedelmeket. Így csökkent például Debrecen és Budapest árkülönbsége kevesebb mint tíz százalékra. Az albérletárak pedig ehhez és nem az inflációhoz igazodnak, bár az infláció hatására több helyen emelik a béreket – magyarázta a szakértő. Nem jelenik meg tehát egy az egyben az infláció az albérletárakban, és van is a fizetőképességnek egy felső határa. Az itthoni, főleg fővárosi albérletárak a nettó jövedelem nagyjából felét teszik ki, ami úgy számolandó, hogy például egy kétszobás lakást jellemzően nem egyedül bérel valaki, hanem (legalább) két jövedelemmel számolunk, ehhez jön hozzá a rezsiköltség.

 

A közelgő felvételi ponthatárok tükrében a szakértő lapunk kérdésére elmondta, két előnyösebb lehetőség kínálkozik azoknak, akik mostanában kénytelenek költözni, mert például lejár a szerződésük vagy a tulajdonos eladásra hirdeti a lakást, esetleg a szerződés évfordulója egyben áremelést is jelentene. Számukra előnyösebb a felvételi ponthatárok előtt, lényegében július közepéig új otthon után nézni, vagy pedig szeptember második hetétől. 

Ugyanis bár sok bérbeadó tudatosan készül a szezonra, és a kínálat 15-20 százalékkal növekszik, a kereslet is legalább ugyanennyivel nőhet. Ez pedig az árakban is megmutatkozik, az elsőre csekély összegnek számító ötezer forinttal magasabb bérleti díj évei hatvanezer forinttal magasabb kiadást jelent ahhoz képest, mintha valaki nem a szezon idején választja ki új otthonát – hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Hozzátette: a leendő egyetemistáknak nem érdemes előre leszerződniük, hiszen lehet, hogy egy másik város intézményébe veszik fel őket, és nem oda, ahol előzőleg albérletet szereztek és kifizették. A leggyakoribb konstrukció ugyanis még mindig az, hogy kéthavi kauciót és egyhavi lakbért kell előre fizetni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pesti Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.