7 milliárd forintos a Televíziós Film Mecenatúra költségvetési főösszege

Szűcs Lajos fideszes képviselő a parlamentben elmondta: ebből az összegből 6,5 milliárd forint a filmalkotások támogatását szolgálja.

Forrás: MTI2019. 03. 20. 18:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Televíziós Film Mecenatúra 2019-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában a parlamentben az előterjesztő költségvetési bizottság előadója, Szűcs Lajos (Fidesz) azt mondta, a program működési költségvetési bevételi és kiadási főösszege hétmilliárd forint, amely teljes egészében központi költségvetési támogatás.

Hozzátette: ebből az összegből 6,5 milliárd forint a filmalkotások támogatását szolgálja.

A kormánypárti képviselő elmondta, az új pénzalap kezelője az öt tagból álló filmkollégium lesz, elnökét a Médiatanács elnöke nevezi ki, további tagjait a kormányrendeletben meghatározott miniszterek delegálják. A mecenatúra tevékenységét háromtagú felügyelőbizottság segíti – részletezte.

Szűcs Lajos közölte, az újonnan felállított szervezet összes személyi ráfordítása 2019-ben maximum 130 millió forint, dologi kiadások 245 millió forint tehetnek ki.

Emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly decemberben döntött a filmtámogatási program létrehozásáról, amelynek részeként felállítják a televíziós filmkollégiumot és a Televíziós Film Mecenatúra pénzalapot.

A cél az, hogy több olyan alkotás születhessen, amely a magyar történelmi múltat és kultúrát mutatják be – mutatott rá.

Fidesz: nem csupán a szórakoztatás egy történelmi film feladata

Simon Róbert (Fidesz) szerint a program célja az, hogy mindenki egyenlő eséllyel jusson hozzá a kulturális javakhoz, a nézők pedig minél több minőségi tartalom közül tudjanak válogatni. Hozzátette: a történelmi filmek feladata a szórakoztatáson túl a korra jellemző gondolkodásmód és az általános emberi értékek bemutatása.

A kormánypárti politikus úgy értékelt, „filmművészetünk szempontjából meglehetősen egyoldalú történelemszemléletünk”. Például a holokauszt témáját – a képviselő szerint helyesen – alaposan feldolgozták a filmesek; a magyar történelemben vannak további fontos események, amelyek szintén megérdemelnének egy hiteles, jó filmet, sorozatot. Simon Róbert szerint Trianonról eddig még nem sikerült méltó, maradandó mozifilmet vagy sorozatot készíteni.

Kitért arra, hogy a nemzeti ünnepeken kizárólag a szocializmusban készített történelmi filmeket vetítik. Hozzátette: a 80 huszár az egyik legszebb magyar történelmi film, de az akkori korszak szemlélete rányomja a bélyegét. Kifejtette: a lenkei huszárok története a valóságban sikertörténet volt, de 1978-ban bemutatott filmben kudarcként lehetett csak ábrázolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.