A járvány és a növekvő ünnepi forgalom ellenére is árubőség van

Egyik területen sincs áruhiány vagy ellátási zavar a járvány és a megnövekedő ünnepi kereslet miatt. Az élelmiszer-előállítók felkészültek a karácsonyi rohamra. A szereplők a tömeg elkerülésére és az online vásárlásra hívják fel a figyelmet.

Nagy Kristróf
2020. 12. 10. 19:57
null
Érdemes előre megvásárolni a halat, elkerülvén a sorban állás okozta tömeget Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok értékesítési lehetőségei ugyan jelentős mértékben szűkültek a turizmus és a vendéglátás leállása, a közétkeztetés visszaesése, az adventi vásárok és rendezvények elmaradása miatt. Ez viszont egyáltalán nem jelenti a lakossági élelmiszer-beszerzés, az év végi ünnepek előtti bevásárlás lehetőségeinek visszaesését – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A gazdaság működőképessége és a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az élelmiszer-előállításban érintett vállalkozások nem álltak le, termelésük folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátás fenntarthatóságát, ami a koronavírus-járvány második hulláma idején is folyamatos és biztonságos.

Az üzletek és a vásárcsarnokok, csakúgy, mint a hagyományos és a termelői piacok az intézkedéseknek megfelelő időben nyitva vannak, legkésőbb este hét óráig.

A gyártók felkészültek az ünnepre: lesz elegendő élelmiszer a járvány és a növekvő kereslet mellett is
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A tavaszi járványhelyzetben és azt követően a kiskereskedelemben sok helyen teremtették meg az online rendelés és a házhoz szállítás feltételeit – emlékeztetett a NAK.

A kamara szerint a tömeg elkerülésére az online vásárlási lehetőségeket várhatóan most is sokan veszik majd igénybe.

A kamara körképéből kiderül: a tejtermékeknél sem várhatók ellátási gondok az ünnepek előtt. A bevásárlási dömping december 15-e körül tetőzik: a tej, a vaj, a tejföl és a sajt jellemzően ezekben a napokban kerül legnagyobb mennyiségben a fogyasztók kosarába.

A baromfi- és sertéságazatban sem kell ellátási problémákra számítani. Minden területen elegendő termék és alapanyag jelenik meg a bolti kínálatban.

A csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is éppúgy, mint sertés-, illetve malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

Halból sem várható hiány, noha az ünnepi időszak mindig komoly kihívást jelent a haltermelőknek. A viszonylag alacsony mértékű hazai halfogyasztás a többszörösére nő karácsony környékén.

Érdemes előre megvásárolni a halat, elkerülvén a sorban állás okozta tömeget
Fotó: Bach Máté

A NAK ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy az élő vagy friss hal beszerzése közvetlenül az ünnep előtti napokban gyakran hosszú ideig tartó sorban állással jár.

A járványhelyzet miatt ennek elkerülése kulcsfontosságú, ezért azt javasolják, hogy a friss halakat néhány héttel korábban, megtisztítva tároljuk a mélyhűtőben. Ilyen rövid idő alatt ugyanis sem frissességükből, sem ízükből nem veszítenek.

A kamara végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a tojásfogyasztás és -felhasználás a karácsonyi időszakban a legjelentősebb, idén várhatóan keresletingadozás sem zavarja a piacot.

Nem lesz akadálya annak sem, hogy a megszokott karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra kerüljenek, mivel a sütőipari és cukrászkapacitások képesek ellátni a megnövekedő igényeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.