Adóstop: a kormányhivatal lesz a végállomás

Az illetékes kormányhivatal döntése akadályozza majd meg azoknak az önkormányzatoknak a tervét, amelyek az adóstop ellenére megpróbálják jövőre felemelni a helyi közterheket – nyilatkozta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András egyúttal már-már betegesnek nevezte azt, ahogyan a baloldal ragaszkodik a megszorításhoz.

Jakubász Tamás
2020. 12. 09. 5:50
Niedermüller Péter
Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere az este nyolc óra utáni kijárási tilalommal sem ért egyet MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rövid úton kudarcba fog fulladni Niedermüller Péter partizánakciója, az adóstop él – kommentálta érdeklődésünkre Erzsébetváros DK-s polgármesterének tervét a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András véleményét azután kértük ki, hogy a Gyurcsány-párt politikusa közölte: mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy január 1-jén emelkedjenek Erzsébetvárosban a helyi adók. Erről – mint érvelt – már novemberben döntést hozott a helyhatóság, a telekadó és az építményadó inflációkövető növelése pedig létkérdés az önkormányzatnak. Niedermüller Péter utalt arra is, hogy szerinte a kormány adóstop bevezetéséről szóló rendelete alaptörvény-ellenes.

Niedermüller Péter. A polgármester adóemelési terve minden bizonnyal kudarcba fullad
MTI Fotó: Marjai János

– A kormány a múlt héten kényszerült arra, hogy országos adóemelési tilalmat vezessen be az önkormányzatoknál, ennek oka pedig éppen az volt, hogy számos baloldali vezetésű helyhatóság a válság alatt is növelni akarta az emberek és a vállalkozások helyi adóterheit. Ezt nem lehet megengedni – nyilatkozta most lapunknak Tállai András államtitkár, aki az erzsébetvárosi polgármester álláspontjára is kitért. Szerinte a jogi helyzet világos: rendkívüli jogrend van érvényben, és amint a hatályos törvényeket, úgy a helyhatóságok rendeleteit is felülírják az ilyenkor meghozott kormányrendeletek szabályai. – Immár kormányrendelet mondja ki az adóemelési tilalmat, ezzel pedig senki nem mehet szembe – húzta alá a miniszterhelyettes. Hozzátette: amelyik önkormányzat mégis megpróbálkozna ezzel, gyors iránymutatást kapna a jogrendről. – Az építmény- és telekadó kivetéséről a jegyzőnek határozatot kell hoznia, ami – ha jogsértő módon magasabb adóról szólna – megtámadható a másodfoknál. Az önkormányzatok fellebbviteli fóruma a kormányhivatal, amely köteles érvényt szerezni a hatályos jogszabályoknak, így nem adhat zöld utat az adóemelésnek. A kormányhivatal döntése ellen a helyhatóságok nem léphetnek fel – vezette le a jogi folyamatot a miniszterhelyettes.

Tállai András az adóstop politikai vonásaira is reagált. – Minden gazdasági megfontolás szerint káros válság idején a közterhek növelése, immár a jog is tiltja, mégis ragaszkodik hozzá Gyurcsány embere. Ezek alapján érthetetlennek, sőt már-már betegesnek tűnik az a vonzódás, amelyet a baloldal érez az adóemelések iránt – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a kormány kiáll álláspontja mellett, és mindenképpen érvényt szerez az adóemelési tilalomnak, az adózók sanyargatása, a megszorítások ugyanis most nem enyhítik, hanem növelik a bajt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.