Akvizíciót jelentett be a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

A Talentis Agro Zrt. visszavonhatatlan vételi ajánlatot tett a Szarvasi Agro Zrt. megvásárlására.

2020. 09. 10. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. vételi ajánlatot tett a Szarvasi Agrár Zrt.-t és más leányvállalatokat is magába foglaló Szarvasi Agro Zrt. megvásárlására. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően a széles körű mezőgazdasági termelőtevékenységet, élelmiszeripari feldolgozást, mezőgazdasági szolgáltatást és integrációs feladatokat is ellátó vállalattal a Talentis Agro Holding portfóliója további, stratégiai értékű elemekkel bővül.

Az akvizíció szempontjából kulcsfontosságú Szarvasi Agrár Zrt. több mint 2600 hektáros birtoktesten folytat növénytermesztést, ebből 1075 hektáron biogazdálkodást végez. Emellett főbb tevékenységei közé tartozik 800 darabos állományának köszönhetően a tejhasznú szarvasmarhatartás, a rizs- és szemestermény-feldolgozás, malomipari tevékenység, a tejfeldolgozás és a sajtkészítés. A teljes szántóterület több mint hetven százalékán öntözéses gazdálkodást folytat. A társaság az általa megtermelt árukat jelenleg főként hazai piacokon értékesíti, de a különböző szemes termények és trill termékek vonatkozásában, exportra történő kikészítéssel (tisztítás, csomagolás) az EU piacain is megjelenik, eleget téve a szigorú minőségi követelményeknek és elvárásoknak.

A Talentis Agro Zrt. egy száz százalékig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, amely három fő stratégiai ágazatban fejleszt leginkább: növénytermesztés, tejelő szarvasmarha és árutojás-termelés. Növénytermesztésük már jelenleg is megfelel a stratégiai kritériumoknak, a tejtermelésben pedig 6700 tehenükkel már most is piacvezetőknek számítanak. A három fő stratégiai irány mellett a holdingban megtalálható a malomipar, a pékség, a gyümölcsös is. A hetvenéves múlttal rendelkező Szarvasi Agrár Zrt. akvizíciójának sikeres zárultával a Talentis Agro gazdálkodásba bevont földterületeinek nagysága meghaladja majd a 45 ezer hektárt, amelyből több mint 34 ezer hektár szántó, a holdingba tartozó vállalatainak száma 39-re, a cégcsoportban foglalkoztatott munkavállalók száma pedig 1150-re nő.

A felvásárlásról szólva Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója kifejtette: – Társaságaink 2018-as holdingba szervezése óta világos stratégia mentén szervezzük felvásárlásainkat, a mostani bejelentéssel is stratégiai fejlesztéseinket kívánjuk tovább erősíteni. Magyarországi vezető pozíciónkat, és hatékony európai jelenlétünket korszerű technológiák és digitalizációs megoldások révén tervezzük megszerezni. Szeretnék emlékeztetni, 2019 őszén több mint egy milliárdos sajtüzemet adtak át a Szarvasi Agrár Zrt. örménykúti telephelyén, ahol elsősorban prémium kategóriás, GMO-mentes félkemény és kemény sajtot gyártanak. Tejtermelésben már most is piacvezetők vagyunk, az akvizícióval a magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozás felé tettünk egy lépést – fogalmazott a vezérigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.