Matolcsy György: Az eurózóna teljes reformjára van szükség

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Lámfalussy-konferencián az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte.

Forrás: MTI2020. 01. 20. 11:21
MATOLCSY György
Budapest, 2020. janur 20. Matolcsy Gyrgy, az MNB elnke beszl a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ltal rendezett Lmfalussy Lectures Konferencin Budapesten 2020. janur 20-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Lámfalussy-konferencián az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte.

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározónak számító fórumának témája a fenntartható konvergencia – mondta a jegybankelnök.

Az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte. Magyarország elkészítette ezt a programot – jelezte.

A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát.

Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán áll az ország, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet – emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség – tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült – vélekedett.

Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja, akit idén Lámfalussy díjjal jutalmaztak, kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak. A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők – húzta alá. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit.

A monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

Átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjat

A hetedik alkalommal hétfőn megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia előtt vasárnap este átadták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Lámfalussy és Popovics-díjat – tájékoztatta a jegybank hétfőn az MTI-t.

Az MNB szakmai bizottságának javaslatára az euró „atyjának” nevét viselő díjat idén Peter Praet, az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, és kormányzótanácsának tagja kapta.

A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.