Átláthatóság

Akárhányszor tízmillió forintot kaphatnak a családok, ha nem tudnak róluk, az intézkedések nem fogják elérni a várt célokat.

2020. 11. 11. 7:45
NOVÁK Katalin sajtótájékoztató
Felkerül a tető az építményre, azaz kész az új otthonteremtési program Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatalok lévén, baráti társaságban nagyon sokszor kerül szóba a család, a gyerekek és a családpolitika. Abban ilyenkor mindenki egyetért – még ha akár jobbról, akár balról van is kritikája a kormánnyal –, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer óriási segítség. Amikor azonban konkrétan felmerül egy-két intézkedés, kiderül, hogy a legtöbben nem igazán tudják, mire lehet nekik jó a csok, jogosultak-e egyáltalán erre vagy arra a támogatásra.

Legutóbbi bejelentéseinél Novák Katalin látványos elemekből „építette fel a házat”: a képek a mosolygós miniszterről és a nagy színes kockákról bejárták a sajtót. Az installáció azt volt hivatott bemutatni, hogy az eddigi intézkedésekre – csok és családvédelmi akcióterv – épülnek az új otthonteremtési program elemei. Igen ám, csakhogy a helyzet az, hogy nemhogy az új, amúgy alig két hónap múlva életbe lépő intézkedések, hanem az eddigiek is sok esetben homályosak az érintettek számára. Ezt egyébként a kormány is tapasztalja, Novák Katalin több helyütt beszélt már arról, hogy valamifajta átláthatóságra lesz szükség.

„Alapelv, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, sokan most sem tudják, milyen ­lehetőségeik vannak. Ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos csok, illetve 5 millió forint, amelyet a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a fennmaradó 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön is, amelyet hosszú távon, részletekben kell visszafizetni.

Összesen 35 millió forintról beszélünk – ez jelentős mozgástér, még Budapesten sem kevés, nemhogy vidéken”

– fogalmazott a miniszter a Mandinernek adott interjúban. Fontos mondatok ezek: egyrészt mutatják a rendszer összetettségét, de azt is, hogy akár 35 millió forintot lehet kapni az államtól otthonteremtésre. Igen, nem elírás, 35 milliót – csakhogy kérdés, ez mennyire köztudott. Mert a babaváró vagy a csok ­milliói még csak-csak megvannak, de az az ötmillió forint, amelyet „a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak”, már szinte senkinek. Egy legutóbbi beszélgetésnél is mindenki csak nézett rám, milyen jelzáloghitel-elengedésről beszélek. S hangsúlyozom, itt éppen az érintettekről, fiatal, középosztálybeli párokról és családokról van szó.

Éppen ezért elengedhetetlen lenne valamifajta mankó. Kalkulátorból például sok található a világhálón, de azokat vagy bankok működtetik – annak minden anomáliájával, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze –, vagy kevesek által ismert és használt portálok, amelyek esetleg nem is jól számolnak. Kérdésekre válaszok kellenek. Budapesten szeretnék megvenni első kis lakásukat? Szülőfalujukban szeretnének maradni és ott alapítani családot? Vidékre szeretnének költözni, távol a város zajától? Felújítani, bővíteni, építeni, vásárolni szeretnének? Mind-mind valós helyzet, mind-mind komoly számolást igényel – amelynek végeredménye egyébként az lenne, hogy minimális önerővel otthont tud teremteni a család. Csak jó lenne, ha ehhez a számoláshoz eljutnának az érintettek. Mert egyébként akárhányszor tízmillió forintot kaphatnak a családok, az intézkedések nem fogják elérni a várt célokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.