Kalkulátor segít eligazodni a különböző támogatásokban

Az otthonteremtési tervek most megvalósulhatnak, ebben nyújtunk segítséget minden gyermekvállalás előtt álló és gyermeket nevelő családnak – jelentette ki Novák Katalin az otthonteremtési programot összefoglaló tájékoztatóján. A családügyi miniszter hangsúlyozta, senkinek nem kell választania a sokféle lehetőség közül, hiszen azok egymást kiegészítik, egymással kombinálhatók. A jobb tájékozódás érdekében személyre szabottan lehet majd tájékozódni a lehetőségekről egy internetes kalkulátor segítségével.

2020. 10. 29. 17:20
null
Az a cél, hogy lehetőleg örömteli feladat legyen az otthonteremtés, ehhez egyszerűsítésekre készül a kormány Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztató kampányt tervez a kormány az új otthonteremtési programról, emellett készül egy olyan kalkulátor, amelynek segítségével bárki megnézheti, kiszámolhatja majd, hogy milyen támogatásokra, kedvezményekre jogosult. Ezt Novák Katalin családügyi miniszter mondta a Magyar Nemzet kérdésére mai sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy annyi új intézkedés történt, hogy valóban „el lehet veszni a különböző lehetőségek rendszerében”, pedig az a cél, hogy mindenki értesüljön a támogatásokról. A kalkulátor a Család.hu kormányzati oldalon lesz elérhető.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lehetőségek közül nem kell választani, hiszen együttesen is fel lehet őket használni, kombinálhatók, egyik lehetőség nem kizárja a másikat, hanem erősíti. Erre jó példát jelentenek az előző hetekben bejelentett új elemek, amelyek egy része – illetékmentesség, áfa-visszaigénylés – kifejezetten a már öt és fél éve elérhető családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódik.

– Az otthonteremtési tervek most megvalósulhatnak, ebben nyújtunk segítséget minden gyermekvállalás előtt álló és gyermeket nevelő családnak – mondta Novák Katalin minden idők legnagyobb otthonteremtési programjáról. A miniszter kifejtette, öt új elemet ismertettek az elmúlt időszakban, hamarosan pedig a pontos részletek is kiderülnek. Egy törvényjavaslat ehhez már az Országgyűlés előtt fekszik az áfacsökkentésről és az illetékmentességről. A miniszter a programra utalva úgy fogalmazott, „felépült a ház”, innentől kezdve az a feladat, hogy „csinosítsák” azt. Ehhez fontos szerinte, hogy az építkezéssel, otthonteremtéssel járó feladatokat egyszerűsítsék, hogy minél kevésbé legyen bürokratikus folyamat az építkezés vagy egy otthon kialakítása, és „jó érzés” övezze a családok otthonteremtését.

Az a cél, hogy lehetőleg örömteli feladat legyen az otthonteremtés, ehhez egyszerűsítésekre készül a kormány
Fotó: Havran Zoltán

Novák Katalin néhány részletet már most pontosított.

Az otthonfelújítási programban például a korábban közölttel ellentétben 25 év lesz a korhatár, ameddig igénybe vehető a támogatás. Vagyis azok a párok vagy egyedülállók is igényelhetik a támogatást, ahol egy legfeljebb ilyen korú gyerek van.

Azokban a családokban pedig, amelyek a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, semmilyen életkori megkötés nincs.

Kérdésünkre Novák Katalin arról is beszélt, hogy a csokkal ellentétben ennél a programnál nem lesz időbeli korlátozás, azaz

nem lesz megszabva, hogy a felújítás után mennyi ideig kell ott laknia a továbbiakban a családnak. A miniszter szerint erre a programpontra lesz a legnagyobb érdeklődés.

Az áfacsökkentésről, illetve a családok áfa-visszaigényléséről azt mondta, már az első évben ötezerrel több lakás felépülését várják tőle, a további években pedig akár 10-15 ezres többletet is jelenthet ez az intézkedés. Egy nettó ötvenmillió forintos ingatlan példaként említve azt mondta, a kisebb áfakulcs 11 millió forinttal kisebb bruttó összeget jelent, a családok pedig az ötszázalékos áfa visszaigénylésével még 2,5 millió forintot spórolhatnak.

Novák Katalin megjegyezte, az illetékmentességgel – amely nemcsak új, hanem használt lakásra is érvényes lesz – szintén akár több millió forint maradhat a családoknál. Az említett ötvenmillió forintos ingatlan után például a négyszázalékos illetékkel számolva kétmillió forintot kellene befizetni az államkasszába, amely január 1-je után a családoknál marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.