Bukarest tárgyal gázügyben

– A ExxonMobil elégedetlenségei az offshore törvénnyel kapcsolatosak, egy olyan jogszabállyal, amelyet a román parlament már megszavazott – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Romanian Prime Minister Dancila tdelivers a speech during a debate on the rule of law in Romania at the European Parliament in Strasbourg
Viorica Dancila Fotó: REUTERS/Vincent Kessler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folytatjuk a tárgyalásokat az ExxonMobillal a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése ügyében – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vio­rica Dancila román miniszterelnök (képünkön). A kormányfőt annak kapcsán kérdeztük, hogy a projekt a további optimista nyilatkozatok ellenére sem kezdődött még el. Dancila marosvásárhelyi látogatásakor lapunknak elmondta, korábban többször is találkozott az amerikai ExxonMobil vállalat képviselőivel. – A cég elégedetlenségei az offshore törvénnyel kapcsolatosak, egy olyan jogszabállyal, amelyet a román parlament már megszavazott – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Magyar Nemzet megkérdezte az üggyel kapcsolatban Calin Popescu Tariceanut, a román szenátus elnökét, a kormánykoa­líció kisebbik pártjának vezetőjét is, aki a minap azt mondta, a kormánynak különös figyelmet kell szentelnie a koncessziós szerződés meghosszabbítására, hiszen a két vállalat azért halogatja a döntést a tengeri gázmező kitermeléséről, mert lejár a megállapodás.

Viorica Dancila: Az ExxonMobil elégedetlenségei az offshore törvénnyel kapcsolatosak
Fotó: REUTERS/Vincent Kessler

– Arra kértem az energiaügy-minisztert, hogy vizsgálja ki a helyzetet, s tágyaljon az ExxonMobil–OMV konzorcium képviselőivel is, hogy tisztán lássunk az ügyben. A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kell elkezdődnie, de a mi érdekünk az, hogy előrehozzuk a kitermelés megkezdésének időpontját – tájékoztatott Tariceanu. A bukaresti kabinet az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel 15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést, de Tariceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

Romániában az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV alkotta ­konzorcium termelheti ki a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról. Bár a román gazdasági miniszter néhány héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a beruházók napokon belül bejelenthetik a projekt elindítását, azóta sem történt elmozdulás a kitermelés ügyében.

Az OMV-Petrom vállalat a május elején közzétett első negyedéves jelentésében megállapította: a jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést. A román parlament 2018 végén fogadta el az offshore törvénycsomagot, amely egyebek mellett arra kötelezte a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és felemelte a gázkitermelés adóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.