Dimenziót vált a gazdaság

A magyar gazdaságnak a meglévő munkaerő-kínálatra kell szabnia a növekedési kilátásait, amiben jóval nagyobb súlyt kell kapnia az innovációnak, és ezt a kormányzat is támogatja — mondta tegnap egy eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hazánknak továbbra is kiemelt partnere az Egyesült Államok, ami Németország után a második legfontosabb külpiacunk.

Rácz Gergő
2019. 04. 18. 13:27
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter szerint megvalósult a teljes foglalkoztatottság Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság dimenzióváltás előtt áll, és ebben továbbra is számít az Egyesült Államokból érkező befektetésekre, Amerika az egyik legfontosabb külpiaci partnerünk – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tegnapi rendezvényén. Szijjártó Péter elmondta, az elmúlt évek során jelentősen megnőtt Magyarország és a visegrádi térség gazdasági súlya, így „sértő” bármilyen olyan feltételezés, hogy a közép-európai régió pusztán haszonélvezője lenne az Európai Unió gazdaságának, és ne járulna hozzá a növekedéshez. Ezt alátámasztandó megismételte: a visegrádi országok és Németország közötti kereskedelem értéke már jócskán meghaladja a német–francia forgalmat.

Az adatok azt tanúsítják, hogy 2014 óta a magyar export minden évben rekordokat döntött, ez tavaly megközelítette a 105 milliárd eurót, miközben a befektetési ügynökség, a HIPA közreműködésével végrehajtott külföldi beruházásoknál 2017 óta negyven százalékkal emelkedtek a fizetések.

Szijjártó Péter szerint megvalósult a teljes foglalkoztatottság
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter arról is beszélt: Magyarországon gyakorlatilag már megvalósult a teljes foglalkoztatottság, négy és fél millió ember dolgozik. Mostanra a felső korlát is ismert, ami új megközelítést igényel. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, a kormányzat felismerte, hogy reálisan ötmillió munkavállalóval lehet számolni a hazai gazdaságban, felesleges lenne olyan stratégiákat alkotni, amely ennél nagyobb összdolgozói létszámot feltételezne.

Így a támogatási rendszereit is ehhez szabta a kormány. A támogatott beruházásoknál már nem előfeltétel a munkaerő felvétele, sokkal fontosabb szempont a technológiai fejlesztés és az innováció, amivel az egyes cégek azonos dolgozói létszám mellett magasabb hozzáadott értéket tudnak előállítani. Mostanra az átalakított állami támogatási rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az értékteremtő beruházásokat Budapesten is tudja finanszírozással segíteni a kormányzat. Korábban ugyanis csak a gazdaságilag fejletlenebb térségek kaphattak támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.