Dolgozókat keres és képzést indít Paks II

A leendő instruktorokra több hónapos tanulás vár, az új blokkok indításának pillanatában pedig a személyzet minden tagjának a helyén kell lennie.

Magyar Nemzet
2021. 06. 04. 11:31
null
Dolgozókat keres Paks II Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a Paks II üzemeltető személyzete, illetve a képzésüket biztosító szakemberek kiválasztása – áll a Paks II Zrt. honlapján. A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásában épülő két új blokkot üzemeltető személyzet 2022 őszén kezdheti meg a képzést és a felkészülést a majdani feladatok ellátására. Mivel a leendő instruktorokra több hónapos tanulás vár, az új blokkok indításának pillanatában pedig a személyzet minden tagjának a helyén kell lennie, a vállalat már most meghirdette a képzést, amelyre a cég karrieroldalán lehet jelentkezni.

A társaság felidézte, hogy 2020 júniusában nyújtotta be a létesítési engedély iránti kérelmet a hatósághoz. Az Országos Atomenergia Hivatalnak a bírálatra 12 hónapja van, amit jogszabályi lehetőségre támaszkodva három hónappal meghosszabbított, így ez év szeptemberében kaphatja meg a projekt a létesítési engedélyt, ezzel új szakaszba, a létesítési fázisába lép a projekt.

Dolgozókat keres Paks II
Fotó: Kurucz Árpád

Az új blokkokat több száz fős üzemeltetői személyzet fogja működtetni, nekik a gyakorlati képzést az orosz fővállalkozó szakemberei tartják. Az elméleti képzést a szakterület-instruktorok oktatják, akiket szintén képezni szükséges már a beruházás létesítési szakaszának kezdetétől. Ezért 2022–2023 folyamán több tucat szakterület-instruktor felvételét tervezi a Paks II. Zrt. Az ő feladatuk lesz majd a technológiai személyzet, vagyis az üzemeltetők, a műszaki támogatók és a karbantartók felkészítése, betanítása. Az instruktorok a nukleáris és szakmai alapismereteket a két társaság közötti együttműködés révén a paksi atomerőműben szerezhetik meg legfeljebb 18 hónap alatt. Ezt ­követően Oroszországban, a Paks II projekt referenciablokkján sajátítják el az új VVER–1200 blokkokkal kapcsolatos ismereteket munkakörtől függően hat-tíz hónap alatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.