Egyre hízik a műholdas mobilszolgáltatás területe

Az 5G elterjedését nagyban segíthetik a távközlési műholdak, és úgy tűnik, az iparágban nincs megállás. Egymás után jelentik be a vállalatok az űrből indítandó szolgáltatás elindítását, a Lockheed Martin szerint például a saját projektjük fenekestül forgatja majd fel az űralapú mobilszolgáltatást.

2021. 04. 03. 18:30
SpaceX Launches Transporter-1 Mission
A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from pad 40 at Cape Canaveral Space Force Station on January 24, 2021 in Cape Canaveral, Florida. The Transporter-1 mission is the first in a planned series of small satellite rideshare missions that will take 143 U.S. and international spacecraft, including 10 Starlink satellites, to low earth orbit, a record number of satellites on a single flight. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto) Fotó: Paul Hennessy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5G-t mint az űrből sugárzó újabb beruházás kezdeményezését jelentették be a napokban: az amerikai légi ipari és védelmi technológiában élen járó Lockheed Martin az Omnispace nevű startupot karolta fel, hogy segítse az ötödik generációs szolgáltatás terjesztését. A cégek közölték, hogy a munka során ötvözik a Lockheed Martin műholdas technológiáját és az állami piacokon szerzett szakértelmét az Omnispace 3GPP-kompatibilis mobilhálózatával, így két GHz-es frekvencián működő 5G-rendszert szállítanának piaci és hatósági felhasználóknak. A Lockheed Martin szerint a projekt fenekestül forgatja majd fel az űralapú mobilszolgáltatást.

Az Omnispace 2020 decemberében hatvanmillió dollárt (18 milliárd forint) gyűjtött be finanszírozóktól az indulásához, ezzel egy időben pedig megszerezte a két GHz-s spektrumot a legfontosabb globális pia­cokon. A cég akkori közlése szerint a rendszere első elemei 2022-ben állhatnak szolgálatba.

Műholdak egy tavaly októberi pekingi expón. Egyre több kering felettünk
Fotó: China News Service via Getty Images/Zhang Xinglong

Jelezték azt is, hogy több másik, hasonló profilú vállalattal is keresik a kapcsolatot, például az Intelsattal és a OneWebbel – az utóbbi cég korábban azt jelentette be, hogy 650 darab 5G-műholdat üzemelne be. Szintén erre a piacra készül az AST SpaceMobile, amely 2023-ban kezdené el a mobilszolgáltatást a műholdas hálózatából. Az orosz MegaFon pedig azon dolgozik, hogy feltárja a lefedettségi réseket.

Mindez arra utal, hogy megállíthatatlan a folyamat. Az ilyen irányú fejlesztések közül a legismertebb talán Elon Musk Starlink projektje, amely kiváltotta a csillagászok haragját. A 2019 májusában indított programban 2024-ig 42 ezer távközlési műholdat állítanának Föld körüli pályára, ami a csillagászok korábbi közlései szerint igencsak megnehezíti a kutatásaikat. A Starlink azt állítja, vezető asztronómusokkal egyeztetett azért, hogy minél kevésbé zavarják az eszközök a megfigyeléseket.

Az ilyesféle civódásoknak vélhe­tően nem szakad egyhamar vége, és bár egyelőre csak a Starlink projekt verte fel igazán a port tavaly, érdemes tudni, hogy az Európai Űrügynökség már 2017-ben megegyezett tizenhat műholdipari vállalattal arról, hogy közös erővel segítik elő az 5G űrből való terjesztését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.