Élénkülhet a kereslet a diákok iránt

Kevesebb diák foglalkoztatását tudják garantálni idén az iskolaszövetkezetek a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a szereplők arra számítanak: ha a korábbi, kielégíthetetlen munkaerőigény nem is áll vissza, a fiatalokra továbbra is szükségük van a vállalkozásoknak. A diákmunkapiac összeomlásáról viszont nem beszélhetünk: bizonyos területeken csökkent ugyan a kereslet, de több pozícióra is nagyobb létszámot várnak.

Nagy Kristóf
2020. 06. 16. 20:01
null
Nyíregyháza, 2015. július 9. Egy diákmunkás irodai kisegítõ munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent ugyan a kereslet a diákmunkások iránt az elmúlt évekhez képest a járvány miatt, ugyanakkor a dolgozni vágyó fiataloknak idén nyáron sem kell lemondaniuk a keresetkiegészítésről. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szövetkezeti szereplők egyértelműen úgy látják, a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt jelentősen csökkent a kereslet a kölcsönzött munkaerő, köztük a diákok iránt is. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a fiatalok ne tudnának elhelyezkedni a nyári hónapokban: a korábbi években a munkaerőigény olyan jelentős volt, hogy sok cégnek már diákmunkásokat sem tudtak elegendő létszámban kiközvetíteni a szövetkezetek.

Pontos adatok még egyelőre nem állnak rendelkezésre arról, milyen mértékben esett vissza a járványügyi korlátozások alatt a fiatalok munkavállalási kedve. A Magyar Nemzetnek nyilatkozók szerint sok fiatal a karanténidőszak alatt maga hagyta ott munkahelyét, mivel többen a távoktatás elrendelése vagy egyéb okok miatt hazaköltöztek az egyetemi városokból, ahol jellemzően mindig is nagyobb a kereslet irántuk. A nyári hónapokra viszont a korábbi évekhez képest némileg mérsékeltebb, de még mindig jelentős munkakedv látható a diákok részéről, és a munkaadók is úgy gondolják, szükség lesz rájuk.

Némileg átalakult a piac: a fizikai pozíciókban csökkent a kereslet, elsősorban a gyártás területén. Ám azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenységét nem érintette érdemben a járvány, továbbra is megéri a biztonságos szövetkezeti forma. Komoly kiesést jelent ugyanakkor a turizmus összeomlása, noha a Balatonnál, illetve bizonyos régiókban a belföldi vendégek miatt már jelezték: kisegítő munkákra alkalmaznának fiatalokat. A munkaerőpiaci folyamatok a diákszövetkezeteknél is láthatók: több futárra, gyorséttermi kiszolgálóra van szükségük a vállalkozóknak, illetve az online kereskedelemhez kapcsolódó logisztikai feladatokra is előszeretettel vennének fel fiatalokat. Vidéken ráadásul hagyományosan a fiatalok bevonásával zajlanak a mezőgazdasági idénymunkák. A legtöbben azt hangsúlyozták: a szövetkezeti foglalkoztatási forma mind a fiataloknak, mind a munkaadóknak biztonságot nyújt, és a végzettséget nem igénylő munkakörökben szívesebben alkalmazzák a diákokat a cégek a teljes munkaidős, határozatlan időre szóló szerződést igénylők helyett.

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört, ezenfelül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt – hangsúlyozta tegnap Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztetett: a munka törvénykönyve szerint a 16 évesnél idősebbek vállalhatnak munkát, a szabály alól kivételt képez az iskolaszüneti munka, mert ebben az időszakban a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a 18 évesnél fiatalabb diákok munkába állásához szükség van a szülők írásos hozzájárulásához is. A diákok foglalkoztatásánál is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum: amennyiben a tanuló napi nyolc órát dolgozik, akkor havonta legalább bruttó 161 ezer forint, ha középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkát lát el, akkor pedig bruttó 210,6 ezer forint illeti meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében arra figyelmeztetett: a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles; ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató von le. A munkavállaláshoz a fiataloknak adóazonosító jelre szükségük van, amelyet elektronikusan is igényelhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.