Előnybe kerülhetnek a hazai e-kereskedők júliustól

Az áfafizetési kötelezettség eleinte biztosan visszafogja a vásárlási kedvet: az Európai Unión kívülről rendelők kétharmada kevesebbet vásárol július 1-je után.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 8:30
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a hazai és az európai e-kereskedők júliustól, amikortól a kis értékű termékek is áfakötelesek lesznek – vonta le a következtetést a Magyar Posta a májusi, 18 és 65 év közöttiek körében elvégzett, reprezentatív felmérésének az eredményei alapján. Kiderült, hogy az áfafizetési kötelezettség eleinte biztosan visszafogja a vásárlási kedvet: az Európai Unión kívülről rendelők kétharmada úgy tervezi, kevesebbet vásárol majd július 1-je után.

A magyarok harmada rendelt már online kis értékű terméket az unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről. Az áfaváltozásról az érintettek hatvan százaléka hallott már. Vagyis arról, hogy az idén július 1-jétől életbe lépő új szabályozás szerint áfát is kell majd fizetni azon 22 euró alatti küldemények után, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek.

Azok, akik rendeltek már online kis értékű terméket az unión kívülről, egyértelműen megfogalmazták, hogy a változás számukra negatív lesz, 57 százalékuk azt is mondta, nem érti, miért van erre szükség. Ez amiatt lehet, hogy az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az unión kívülről érkező termékek teljes körű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás, az áfairányelv változását pedig minden tagországnak át kell vezetni a saját törvényeiben. A félelmek mögött az állhat, hogy körükben minimális, legfeljebb húszszázalékos azok aránya, akik korábban találkoztak már vámeljárással, és esetleg megállapítottak esetükben adófizetési kötelezettséget.

Sokan évente tíz alkalommal is rendelnek ázsiai piacokról
Fotó: Mirkó István

A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű, a válaszadók bevallása szerint gyakrabban vásárolnak nemzetközi webshopokban, mint a nők. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30–39 évesek, a középfokú végzettségűek, a budapestiek és a férfiak.

Az online vásárlók évente átlagosan több mint tíz alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik.

Az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az unión kívülről rendelt, kis értékű termékek után áfát kell majd fizetni, és 18 százalékuk tisztában van azzal is, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az unión kívülről, 45 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet fog rendelni. Sokan, 22 százaléknyian jelentették ki, hogy ezután nem rendelnek semmit az unión kívülről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.