Ezüstérmesek vagyunk a régió mamutjai között

Erőteljes növekedést ért el Közép- és Kelet-Európa az elmúlt esztendőben: a régió bruttó hazai terméke 4,3 százalékkal gyarapodott tavaly a 2017-ben elért 4,6 százalékos bővülés után.

Magyar Nemzet
2019. 09. 06. 12:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes növekedést ért el Közép- és Kelet-Európa az elmúlt esztendőben: a régió bruttó hazai terméke (GDP-je) 4,3 százalékkal gyarapodott tavaly a 2017-ben elért 4,6 százalékos bővülés után – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja a régió ötszáz legnagyobb cégét. A gazdasági növekedésben élen járt Magyarország, Lengyelország és Lettország, miközben Románia, Észtország és Bulgária mérsékeltebb ütemű bővülést ért el. Az elemzés az árbevétel mellett figyelembe vesz olyan mutatókat is, mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságai, valamint a Coface által mért hitelképességi mutató.

– Az eredményt a lakossági fogyasztás és a hosszú távú befektetések befolyásolják a legerőteljesebben, valamint az export, ami az eurózóna gazdaságainak lassulása ellenére is tovább nőtt – emelte ki Grzegorz Sielewicz, a Coface régiós vezető elemzője. A régió ötszáz legnagyobb vállalatánál tavaly nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság is, ám az erős verseny miatt mérséklődött a profit. A top ötszázból az olaj- és gázipari cégek mellett az autóipari és kiskereskedelmi cégek emelkednek ki.

A régió legnagyobb vállalatainak Lengyelország ad otthont, ezüstérmesként pedig Magyarország delegálja a második legtöbb céget. A lista élén a PKN Orlen lengyel olajtársaság áll, második a cseh Skoda, harmadik helyezett a Mol magyar olajvállalat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.