Fejenként 77 liter sör jutott tavaly minden európainak

Az Európai Unió sörpiacának negyedét a németek uralják, mégsem ők exportálják a legnagyobb mennyiséget.

Nagy Kristóf
2020. 08. 11. 19:14
null
Verhetetlen Németország: az unióban termelt sör negyedét ők állították elő Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 34 milliárd liter alkoholos sör készült az Európai Unióban tavaly – derül ki az Eurostat jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy minden európai állampolgárnak évi 77 liter sör jutna a közösségi termelésből. Fél százaléknál alacsonyabb alkoholtartalmú italból 1,4 milliárd litert állítottak elő a gyártók.

Az uniós országok közül Németország állította elő a legtöbb sört, összesen nyolcmilliárd litert, amely gyakorlatilag a teljes mennyiség negyedének felel meg. A németek után a lengyelek, a spanyolok, a hollandok és a belgák számítanak még sörnagyhatalomnak az EU-ban.

Verhetetlen Németország: az unióban termelt sör negyedét ők állították elő
Fotó: MTI

Nem a németek ugyanakkor a legnagyobb exportőrök: a legnagyobb sörgyártó országot kivitelben megelőzték tavaly a hollandok és a belgák. Az unió legnagyobb sörcélpiacai az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország. A harmadik országból behozott sör aránya elhanyagolható: alig haladja meg a negyedmilliárd litert.

Idehaza a kisüzemi sör aranykora következhet

Itthon a kézműves sörök piaca növekszik rohamosan. Közel egy évtizedes küzdelem után nagyobb piaci jelenlétet kaphatnak a kisüzemi, családi sörfőzdék. Az Országgyűlés július elején szavazta meg a kereskedelmi törvény módosítását, ezzel megszüntetve a három nagy hazai sörgyártó kézműves söröket kizáró, piackorlátozó és versenytorzító gyakorlatát: a csapolt sörök húsz százalékának kisüzemi sörnek kell lennie azokon a vendéglátóhelyeken, amelyek szerződésben állnak a nagy gyárakkal. Eddig a nagyok szerződéses gyakorlata miatt nem árusíthattak a vendéglátók más söröket, beleértve a közel ezerötszáz hazai, családi vállalkozásként működő sörfőzde termékeit. A koronavírus-járvány a kézműves sörök piacát sem kímélte, a turizmus leállása súlyosan érintette az egyébként sem túl jó helyzetben lévő ágazatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.