Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 16., szerda, Jusztin napja
HÍR TV - KEMÉNYMAGHol van az iszonyú propaganda határa?
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/hagyatek-folyoszamla-toth-adam-orokles-9839084/

Hagyaték a folyószámlán? Több részlet is fontos!

A járvány időszaka bizonyította, hogy a különféle banki szolgáltatások adott esetben jelentősen megkönnyíthetik a hétköznapi ügyek intézését. De nem okoz-e a gondot az öröklésnél, hogy a bankban van a pénz? A közjegyzői kamara elnökének a segítségével összegyűjtöttük a kérdéskör legfontosabb tudnivalóit, buktatóit.

Bankszámlák és bankkártyák millióit tartják nyilván a hazai hitelintézetek, s az utóbbi hónapokban, a járvány idején sokszor nagyon is jól jött a folyószámlapénz: tulajdonosaik anélkül fizethették ki a rezsi- és más számláikat, végezhették el nagy bevásárlásukat, vagy gondoskodhattak megtakarításaik felől, hogy kiléptek volna lakásuk ajtaján. – Ám vajon nem okozhat-e gondot, hogy a bankban van a pénz akkor, amikor – haláleset miatt – a számlatulajdonos már nem tud intézkedni vagyona sorsáról? További felvetés lehet, hogy az örökösök mindig maradéktalanul hozzájutnak-e az örökhagyó bankszámlán tartott vagyonához. A kérdésekre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke válaszolt a Magyar Nemzetnek.

– A pénz sorsa rendezhető, az ügyintézés gördülékeny és biztonságos – válaszolt Tóth Ádám, ám hozzátette, hogy nem mindig volt ez így. A közjegyzői köztestület vezetője felidézte, hogy

korábban legtöbbször csak azok a bankszámlapénzek kerültek az örökösökhöz, amelyekről az érintettek az örökhagyótól vagy a különféle hátrahagyott dokumentumokból tudomást szereztek. – Nem volt megfelelő technikai keresőrendszer, emiatt előfordulhatott, hogy az összegek akaratlanul is a pénzintézeteknél maradtak.

Nagyjából öt éve változott meg a helyzet. A közjegyzők a hagyatéki eljárásban a Giro elszámolási rendszeren keresztül szerezhetnek pontos információkat arról, hogy az örökhagyó mely banknál vezetett számlát és mekkora összeggel – mondta Tóth Ádám. Úgy fogalmazott: a bankbetétek biztonsága azóta ebből a szempontból is teljes mértékben garantált,

vagyis nem fordulhat elő, hogy egy-egy személy vagyona csak azért nem száll örököseire, mert a banki adatokról nem volt mindenkinek teljes körű tudomása.

Tóth Ádám: A törvényes öröklést leginkább akkor érdemes választani, ha a családi kapcsolatok harmonikusak, nem feszíti azokat kibékíthetetlen ellentét

A kamarai elnök kitért a meghatalmazás kérdésére is. A hétköznapok ügyintézésének a megkönnyítéséért sokan meghatalmazást adnak ismerősüknek, szomszédjuknak, rokonuknak arra, hogy banki ügyeiket elintézzék, bankkártyájukat használják.

– A meghatalmazás azonban – a törvény szerint – a meghatalmazó halálával megszűnik, ezután a meghatalmazott nem használhatja a bankkártyát, nem vehet ki pénzt, nem költekezhet

– hívta fel a figyelmet a közjegyzők vezetője. Aki ezt mégis megteszi, a következményeket nem kerülheti el, s mindenképpen pótolnia kell a hiányzó összeget. Tóth Ádám ennek kapcsán megjegyezte, hogy ha a bank tudomást szerez ügyfele haláláról, az illető nevén lévő summát azonnal zárolja, s a pénzt csak akkor adja ki, ha a közjegyző határozatban megállapította, pontosan ki az örökös.

Érdeklődésünkre a kamarai vezető szóba hozott még egy esetkört. A magyar jogrend hosszú évek óta lehetővé teszi, hogy bárki megjelölhesse, halála esetén kié legyen a folyószámlán tartott pénze. – Előfordulhat például, hogy valaki idősebb korában szoros kapcsolatba kerül egy személlyel, s azt szeretné, hogy az övé legyen a bankszámláján lévő összeg. Ennek nincs akadálya – magyarázta Tóth Ádám, majd megjegyezte: ilyenkor a számlán tartott vagyon nem lesz a hagyatéki eljárás része, ám ettől függetlenül még a hagyaték egyik eleme marad. Ez azt jelenti, hogy – az úgynevezett kötelesrész szabályai miatt – adott esetben járhat a summából az örökhagyó gyermekeinek, feleségének is.

Összességében az elnök úgy véli: a számlatulajdonosokat széles körű rendelkezési lehetőség illeti meg, több megoldás közül is választhatnak, ha még életükben szeretnék elrendezni bankban tartott vagyonuk későbbi sorsát. Aki ezt nem teszi meg, a törvényre bízza annak meghatározását, ki örökölje értékeit. Az elmúlt idők tapasztalatai alapján Tóth Ádám úgy véli:

a törvényes öröklés rendje is megfelelő, ezt a módszert azonban leginkább akkor érdemes választani, ha a családi kapcsolatok harmonikusak, nem feszíti azokat kibékíthetetlen ellentét. Minden más esetben végrendelet elkészítésével lehet a legbiztosabban elkerülni, hogy viták robbanjanak ki a hagyatékról.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szurkolás

Amint megérkezett a csapat, egyből köszöntötte a szurkolókat
Nincs meglepetés, az előre eltervezett tizenegyet küldi pályára Marco Rossi a portugálok ellen.

Újraindul az ország

Jóváhagyta a parlament a 2022-es költségvetést
A képviselők 132 igen, 26 nem szavazattal hagyták jóvá a büdzséről szóló előterjesztést, a baloldal nemet mondott az újraindításra.
Nem ezért hívta vissza Joachim Löw Hummelst a német válogatottba
A franciák további két gólt is rúgtak, de Mbappé és Benzema találatát is érvénytelenítették les miatt.

Poszt-trauma

Bevetésen az igazi szivárványkoalíció
Összefújta a szemetet a globalizmus szele.

Poszt-trauma

Bűvös kocka a szemlőhegyi kukában
Klára asszony esete a jövő évi költségvetéssel.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert nagyon csúnyán nekiment Selmeczi Gabriellának
Megérkezett az utasítás.

Aktuális

Gulácsi is köszöntötte a rekorddöntő Ronaldót
Immár a portugálok aranylabdása az Európa-bajnokságok legeredményesebb góllövője 11 találattal.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!