Indul a világ legnagyobb részvénykibocsátása

Nagy túljegyzéssel zárult a szaú­di állami olajcég részvénykibocsátása. Az ár is a meghirdetett sáv felső határához esik közel, a héten kezdődik a tőzsdei kereskedés.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 09. 13:27
An employee in a branded helmet is pictured at Saudi Aramco oil facility in Abqaiq
A Saudi Aramco teljes értéke az IPO után 1,7 ezermilliárd dollár, így már többet ér az Apple-nél is Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a Saudi Aramco óriásvállalat részvényeinek jegyzése, miután meghatározták a részvény kibocsátási árát. Ez 32 szaúdi riál lett, ami 8,53 amerikai dollárnak felel meg, ezzel az ár az előzőleg meghatározott sáv felső részén helyezkedik el. Összesen 25,6 milliárd dollár értékben adnak el részvényeket, így ez lett a világ legnagyobb részvénykibocsátása, megelőzve a kínai Alibaba 2014-es kibocsátását, ami 25 milliárd dollár volt (nem kizárt, hogy az árazásnál figyeltek is arra, hogy meglegyen a rekord).

A cég összes részvényének csak másfél százalékát bocsátották most ki, ha ennél többet dobnak piacra, az értelemszerűen messze a legnagyobb nyilvános részvényeladás lett volna a tőzsdetörténelemben, de valószínűleg nem véletlenül választották ezt a mennyiséget: így jól lehet tesztelni, mekkora a kereslet a részvény iránt, egyúttal az eladási ár is magasabb, mint ha esetleg egyszerre túl sok részvényt bocsátanának a piacra.

Most, hogy megvan az ár, a cég teljes értéke meghatározható: a Saudi Aramco teljes értéke 1,7 ezermilliárd dollár, és miután mostantól nyilvános tőzsdei társaság, ezen a kategórián belül a világ legnagyobb cége lett, megelőzve az Apple-t, amely most nagyjából 1,2 ezermilliárd dollárt ér. A szaúdi koronaherceg, aki ténylegesen irányítja az országot, kétségkívül magasabb árat szeretett volna, mivel pár évvel ezelőtt jó eséllyel drágábban is el lehetett volna adni a részvényt. Azóta azonban némiképpen változott az iparág megítélése, annak ellenére, hogy a világ sok részvénypiacának főbb indexe örökös csúcson van, beleértve a hazai tőzsdeindexet, a BUX-ot is.

Az olajpapírok megítélése az utóbbi években leginkább azért romlott, mert az éghajlatváltozást ma már sokkal súlyosabb problémának ítélik meg, mint néhány évvel ezelőtt, ezért sürgetőbbnek tűnik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ami értelemszerűen az olajfelhasználást is visszavetheti idővel. Persze egyelőre sokáig nem lesz megkerülhető még az olaj, így most a részvényesek számíthatnak arra, hogy jó ideig vonzó osztalékot kapnak majd befektetésükre. A szaúdi állam ugyanakkor azért fogott a részvények eladásába, mert szeretné megkezdeni az ország gazdaságának diverzifikálását, az olajfüggőség csökkentését, más iparágak fejlesztését, gondolva arra az időre, amikor az olajjövedelem már egyre kevésbé lesz elegendő arra, hogy megéljen belőle az ország.

A Saudi Aramco teljes értéke az IPO után 1,7 ezermilliárd dollár, így már többet ér az Apple-nél is
Fotó: Reuters

A most befolyó 25,6 milliárd dollár persze ehhez csak egy első lépés, a tervek szerint a szaúdi állam komolyabb részesedést is elad majd a vállalatból. Erre valószínűleg lesz is kereslet, mivel már most is erős túljegyzés mutatkozott: intézményi befektetők 106 milliárd dollárnyi ajánlatot adtak, a magánbefektetők 12 milliárd dollárnyit, így a felkínált mennyiség közel ötszöröse is elfogyott volna, persze valamivel alacsonyabb áron. Nem kizárt, hogy 15 százalékkal így is megemelik a kibocsátott mennyiséget, ugyanis a cég élhet az úgynevezett „greenshoe” opcióval, ami ezt lehetővé teszi.

A szaúdi magánbefektetők érdeklődése is jelentős volt: összesen 4,9 mil­lióan vettek részvényt, közülük 2,3 millió ember tartozott a 31–45 év közti kategóriába, igaz, a szaúdi kormány kampányt indított, melyben hangsúlyozta, hogy hazafias lépésnek tekinti a részvényjegyzést. Mindazonáltal nem járnak rosszul a befektetők: a cég jövőre 75 milliárd dolláros osztalékot tervez fizetni, ami 4,4 százalékos osztalékhozam, ez a jelenlegi kamatkörnyezetben elég jónak mondható.

A kibocsátásnak volt egy érdekes hatása is: sok alap eladott meglévő olajrészvényeiből, hogy részt tudjon venni a Saudi Aramco jegyzésében. Ez több olajpapír árfolyamában visszaesést hozott, elemzők szerint a Mol esetében is érződött az eladói nyomás az elmúlt időszakban, amikor árfolyama visszaesett a november végi 3000 közeléből 2800 forintig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.