Innovatív és környezetbarát technológiák, támogatások a vidék és az agrárium fejlesztésére

Nagy István: A vidék iránt elkötelezetteknek nagy segítséget nyújtanak a vidékfejlesztési források.

2020. 08. 09. 11:00
null
Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: Agrárminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési program (VP) támogatásai komoly lehetőséget jelentenek mindazoknak, akik elkötelezettek a magyar vidék megmaradása és a magyar agrárium fejlesztése iránt – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter Szakmáron, a Kistény major fejlesztéseinek projektátadóján. Elmondta:

a vidéki életformában rejlő tradíció az egyik legfontosabb értékünk, amelynek megtartó erejére építünk akkor is, amikor gazdaságfejlesztési programjainkat nemcsak a vidéki agrárvállalkozások, hanem a vidéken élő családok megerősítésének szolgálatába állítjuk.

A tárcavezető szerint a VP-nek köszönhetően a major értékteremtő, több lábon álló beruházást hozhatott létre. A támogatást három, egymásra épülő projekt kapta – állattartó telep fejlesztése, öntözésfejlesztés, falusi szálláshely kialakítása és fejlesztése –, amelyek önmagukban is jelentősek. A beruházás összértéke 190 millió forint, ebből 80 millió forint a VP-ből nyújtott támogatás és 110 millió forint az önrész. A miniszter kiemelte, hogy

a fejlesztések hozzáadott értékét az innovatív és környezetbarát technológiák adják, hiszen a támogatás kiterjed az állattartó telepek létesítményeinek és technológiáinak korszerűsítésére is.

 

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a VP másik nagy területe az öntözésfejlesztés, az öntözéses gazdálkodás támogatása.

– A cél a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése, ezzel párhuzamosan pedig az öntözött területek arányának fokozatos növelése. Ezért

a kormány 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi, azaz összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít az öntözéshez kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseire

– emlékeztetett. Hozzátette: a parlament tavaly elfogadta az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt is, amellyel nemcsak keretet kapott az öntözésfejlesztési program, de az öntözött területek növeléséhez szükséges intézkedések szabályozási rendszere is formába került.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Az agrárminiszter jelezte, hogy a VP-ben már olyan öntözési közösségek is támogatáshoz juthatnak, amelyek meglévő öntözőrendszereik üzemeltetését, fejlesztését vállalják. A jelenleg is elérhető pályázatban nagyobb támogatást kaphatnak a közösségi elismeréssel rendelkező gazdálkodók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.