Kata-változtatás: negyvenmilliárddal több folyik be

A kata szabályait az utóbbi időkben tömegessé vált bújtatott munkavégzés miatt alakítja át a kormány.

Jakubász Tamás
2020. 07. 03. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosulnak a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata szabályai, a változtatások nyomán negyvenmilliárdos többlettel számol a korábban tervezett értékhez képest a pénteken elfogadott költségvetés.

A kata szabályait az utóbbi időkben tömegessé vált bújtatott munkavégzés miatt alakítja át a kormány, január elsejei hatállyal. Sok nagyobb cég nem munkaviszonyban, hanem katás vállalkozóként alkalmazza embereit. A változtatás lényege szerint ha a katás vállalkozó és egyik üzleti partnere között az ügyletek értéke egy év alatt meghaladja a hárommillió forintot, akkor a hárommillió forint feletti rész után negyvenszázalékos adót kell leróni. A pluszadót az üzletfélnek, azaz a nagy cégnek kell befizetnie. A szabály alól – a tervek szerint – egyetlen kivétel lesz: ha a kisadózó üzletfele külföldi vállalkozás, csak ilyenkor kell majd a katásnak magának lerónia a negyvenszázalékos terhet.

A megszavazott költségvetés szerint várhatóan a korábbi 197 milliárd forint helyett 237 milliárd forint folyik be a katából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.