Kiberhónap: nő a tudatosság a biztonság terén

A felhasználók jelentős köre még mindig azt hiszi, nem érheti veszély, pedig az online bűnözés ma már kifinomult.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 20:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az októberi kiberhónap, amelynek küldetése a biztonsági tudatosság növelése és az internetes fenyegetések széles körben való megismertetése a digitális eszközökön. A programot az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség nemzetközi és a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet hazai koordinálásával szervezik.

A kezdeményezésnek az adott alapot, hogy a felhasználók jelentős köre még mindig azt gondolja, nem érheti veszély az interneten, hiszen – szerinte – nem kattint gyanús linkekre és vírusirtót használ. Az online bűnözés azonban kifinomult, ezért a hatékony végpontvédelem mellett a felhasználókra is nagy felelősség hárul – figyelmeztetett a kiberhónap apropóján a Panda Security.

Példaként említették, hogy a hotelekben, kávézókban vagy más nyilvános helyeken elérhető, ingyenes wifi hálózatok sok esetben alig vagy egyáltalán nem nyújtanak védelmet. Az internetes csalókat viszont annál jobban vonzzák, akik gyakran másolt wifi névvel kreálnak hamis hálózatot a közeli vendéglátóhely nevében.

Ezzel már csapdát állítottak: a csatlakozó okostelefonunk, számítógépünk védtelen, ezért fontos, hogy ilyenkor használjunk titkosított kapcsolatot (VPN). Nyilvános helyen azonban ne látogassuk a közösségi oldalakat, a netbankot és olyan weboldalt, amely fontos adatunkat kezeli. Ezeket inkább a mobilneten keresztül intézzük, amely megosztható a számítógéppel.

A digitalizáció szélhámosainak motivációja mindig a meglévő rendszerek veszélyeztetése vagy megbénítása, ezeken keresztül pedig az anyagi haszonszerzés. Érdemes óvatosan kezelni a kapott vagy talált adathordozókat, és kerülni kell a gyanús linkekre történő kattintást. A kártevő vírusok számos módon bejuthatnak a rendszerekbe, ezért a teljes biztonság érdekében érdemes komplex végpontvédelmet használni minden eszközünkön.

A SplashData több millió kiszivárgott adatot átfésülve évente közzéteszi a leggyakrabban használt jelszavak listáját. Megdöbbentő, hogy évek óta az 123456 a legnépszerűbb kombináció, illetve további, másodpercek alatt feltörhető jelszavak. Ez nem szerencsés, ahogy az sem, ha minden oldalon ugyanazt a jelszót használjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.