Külföldről érkezik hozzánk a legtöbb veszélyes játék

A gyermekek biztonsága 2020-ban is a fogyasztóvédelmi intézkedések középpontjában marad: már ma megkezdődik az innová­ciós minisztérium által elrendelt országos játékvizsgálat, amelynek során alaposan ellenőrzik a hagyományos boltok és a webáruházak kínálatát is. A tavalyi razziában a vámhatáron vizsgált játékok több mint kilencven százaléka veszélyesnek bizonyult, a külföldről özönlő olcsó tömegárukat ezért változatlanul fokozott figyelemmel kísérik, továbbra sem engedik be a hazai piacra.

2020. 02. 03. 9:05
A vendor stands at a soft toy stall at a wholesale market in Dandong
Az ár számít? Olcsó, de gyakran nem biztonságos a határon túlról érkező plüssfigura Fotó: Reuters Staff Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a játékok idei országos ellenőrzés-sorozata, amelynek során a fogyasztóvédelem szakemberei az áruházláncoknál, a szaküzletekben és a webáruházakban kapható termékek mellett a vámhatárra beérkező termékeket is vizsgálják. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék, kizárják a magyar piac­ról a veszélyes játékokat, hogy a családok biztonságos árucikkek kínálatából válogathassanak – közölte a Magyar Nemzettel Cseresnyés Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kifejtette: a játékok nélkülözhetetlenek a gyermekek egészséges fejlődéséhez, képességeik fejlesztéséhez, ezért is jogos az a szülői elvárás, hogy a kereskedelemben elérhető minden termék használata biztonságos legyen. Szavai szerint a minisztérium a fogyasztóvédelemben tudja a leghathatósabban érzékeltetni, hogy a magyar emberek oldalán áll. Ezért ezen a területen fokozott erőfeszítésekkel, hatékony ellenőrzésekkel és célzott vizsgálatokkal védik a családokat és a jogkövető vállalkozásokat.

– A tárca akkreditált laboratóriumai minden évben vizsgálják a játékokat, hogy megelőzhetőek legyenek az esetleges sérülések, és kiderüljön az is, ha az adott termék egészségkárosító hatású. 2020-ban a kémiai és fizikai ellenőrzések kiemelt termékkörei a plüssjátékok, játékbabák mellett az összecsukható és lövedékes játékok, a fúvós játékhangszerek, szájharmonikák, sípok, a műanyag és latex léggömbök, műanyag labdák és orvosi játékkészletek – sorolta az államtitkár. A laboratóriumban végzett kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer-tartalmat mérik, míg a mechanikai ellenőrzés a termék kis méretű, könnyen leváló és fulladást okozó alkatrészeit, sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakítását veszi nagyító alá.

Az ár számít? Olcsó, de gyakran nem biztonságos a határon túlról érkező plüssfigura
Fotó: Reuters

– A laboratóriumi vizsgálatok azért elengedhetetlenek, mert számos veszélyforrás minden igyekezet és körültekintés ellenére sem állapítható meg a vásárláskor, csupán ránézésre – jegyezte meg Cseresnyés Péter. Hozzátette: a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca fokozatosan tisztul. A számok alapján azért továbbra is indokolt a hatósági figyelem: tavaly például összesen 180-féle játékot vizsgált meg az ITM laboratóriuma, amelyek közül 87-féle gyermekjátékkal kapcsolatban merült fel kisebb-nagyobb probléma.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az egész családnak fontos biztonság érdekében nagy jelentőséggel bírnak a vámhatósággal együttműködésben már a vámhatáron megvalósuló ellenőrzések. Tavaly a vámon megállított közel 170 ezer darab játék 92 százaléka veszélyes volt, ezeket megsemmisítették.

– Az ellenőrzésekkor kockázatosnak minősülő árucikkek minden esetben lekerülnek a boltok polcairól, azokat az online kereskedelmi forgalomból is kivonják, súlyos esetben a kereskedőt, forgalmazót a termék vevőktől való visszahívására kötelezik – jegyezte meg Cseresnyés Péter. A vámhatáron elvégzett vizsgálatok nemcsak hazánkban, hanem a teljes Európai Unióban megakadályozzák a veszélyes játékok piacra jutását, az eredményes hatósági intézkedések így a magyar és európai családokat és gyermekeket is védik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.