Már megállt a lakásépítések bővülése

Jóllehet emelkedett valamelyest az átadott új lakások és a kiadott építési engedélyek száma is, a harmadik negyedévi adatok az elmúlt évek növekedési ütemének megtorpanását mutatják. Húszezer új otthonnal idén érhetnek csúcsra a lakásépítések, jövőre azonban már csökkenés várható.

2019. 11. 07. 9:24
null
A nagyobb fejlesztések csúcsidőszaka lecsengett az idén Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy húszezer új otthonnal 2019-ben tetőzhetnek a lakásépítések a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint. Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője erről a Magyar Urbanisztikai Társaság tegnapi konferenciáján beszélt, jelezve, hogy jövőre 18 500, 2021-ben pedig 16 ezer lakás készülhet el.

A szakember szerint a növekvő költségnyomás és a 2020-tól visszaemelkedő áfakulcs hatására a kisebb, évente 10-50 lakást építő fejlesztők lényegében eltűntek a piacról. A csökkenést csak a kisebb településeken és a városi agglomerációk­ban kompenzálhatják némiképp az otthonteremtési támogatásokkal zajló építkezések.

Mindenesetre az előző években erőteljesen növekvő újlakásszám az idei első kilenchavi adatok szerint már stagnált.

A nagyobb fejlesztések csúcsidőszaka lecsengett az idén
Fotó: Bach Máté

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett jelentése szerint a január–szeptemberi időszakban 10 302 új lakás készült el, csupán 84-gyel több, mint egy éve ugyanekkor. A nagyszámú társasházi fejlesztésnek köszönhetően Budapesten 17 százalékkal több lakás épült meg kilenc hónap alatt, mint tavaly ilyenkor, a kisebb városokat viszont visszaesés jellemezte. Bár Pest megyében továbbra is kiemelkedő számban épülnek lakások, a mostani mennyiség az előző év azonos időszakához viszonyítva negyedével kevesebb.

– A kormány lakáspolitikájának középpontjában változatlanul az áll, hogy a családok saját otthonhoz jutását támogassa – közölte a KSH-jelentésre reagálva a ­Pénzügyminisztérium, hozzátéve, hogy ehhez nyújt érdemi segítséget a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely elindulása óta 117 ezer családnak segített.

– A családvédelmi akcióterv részeként idén júliustól a kistelepülésen élők számára szintén elérhető a program, így a falusi csok keretében használt lakás vásárlására és felújítására nyílik lehetőség – írták.

A tárca a jövő évtől részben megszűnő ötszázalékos lakásáfával kapcsolatban azt közölte: azokat a lakóingatlanokat, amelyek 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkeztek, továbbra is a kedvezményes áfakulccsal lehet majd értékesíteni, így az elkövetkező időszakban számos, jelenleg még kivitelezés alatt álló ingatlanfejlesztés valósulhat meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016 eleje óta több mint 133 ezer engedélyből alig több mint 52 ezer lakást adtak át. – A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek – jelezte Suppan Gergely, aki szerint a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt még a válság utáni visszaesést sem pótolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.