Maradhat a citrom a poggyászban

Öt kilogrammig a levelektől és a talajtól is megtisztított zöldséget és gyümölcsöt továbbra is szabadon hozhatnak az országba a magánszemélyek. Burgonyát ugyanakkor senkinek sem ajánlott a poggyászba rejteni, a kártevők által leginkább veszélyeztetett terményt továbbra is tilos a megfelelő bizonyítványok nélkül szállítani.

2019. 12. 20. 7:34
null
Érdemes jól átgondolni, hogy beengedik-e az országba, amit a helyi piacokon vásárolunk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előre jelzettnél enyhébb szabályozás lépett életbe itthon, így a turisták és a hazautazó magyarok csomagjaiban kis mennyiségben továbbra is ott lehet a zöldség és a gyümölcs, a határon nem kobozzák azt el a hatóságok.

A növényegészségügyre vonatkozó európai uniós szabályozás december közepétől szigorodott. E szerint a határ átlépésekor az EU-ból származó termékeket növényútlevélnek, az unió területén kívülről származó növényeket pedig növényegészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie. Az előírás nemcsak az élő növényekre vonatkozik, hanem a vetőmagoktól a terméseken át minden növényi részre.

Érdemes jól átgondolni, hogy beengedik-e az országba, amit a helyi piacokon vásárolunk
Fotó: Havran Zoltán

A cél az, hogy megelőzzék a nem őshonos kártevők megjelenését és elszaporodását a közösség területén. Bár az eredeti előírás szerint a zöldségeket és a gyümölcsöket a magánszemélyek poggyászai kis mennyiségben igazolások nélkül is tartalmazhatnak, az unió egyelőre nem konkretizálta, hogy mit jelent a kis mennyiség.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a magyar szakminisztériumok ezért úgy döntöttek, hogy átmenetileg öt kilogramm alatti mennyiségnél nem kell növény­egészségügyi bizonyítványt bemutat­niuk a határátlépéskor az utazóknak.

Az intézkedés ugyanakkor csak az utazók poggyászában érkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén érvényes. Fontos az is, hogy csak a növények elfogyasztható részeit vihetik magukkal az utazók, a vetőmagok, élő növények, zöld növényi részeket tartalmazó koszorúk, virágcsokrok továbbra sem szállíthatók a közösség területére érvényes igazolás nélkül.

Érdekesség, de a hazautazóknak különösen fontos odafigyelniük arra, hogy például néhány citromot nyugodtan elcsomagolhatnak egzotikus útjuk során, azonban ha a gyümölcs szárán levél is van, azt a hatóságok kénytelenek lesznek elkobozni a határon.

A citrusfélék leveles termése és a szőlő étkezésre szánt nyers levele ugyanis egyetlen harmadik országból sem hozható be az Euró­pai Unióba. Igaz ez a talajra is, így a gyökérzöldségeket és más talajjal érintkező termést is csak attól megtisztítva lehet szállítani.

Mivel a burgonya a kártevők szempontjából az egyik legkockázatosabb termény, ezért ezt kis mennyiségben is tilos a meglévő igazolások nélkül szállítani.

A szigorú előírások alól öt gyümölcs korlátok nélkül mentesül, így ananászt, banánt, datolyát, duriánt és kókuszt nagyobb mennyiségben is be lehet hozni az országba. A növényegészségügyi rendelkezések a fagyasztott, megfelelően szárított vagy aszalt terményekre, a befőttekre és a savanyított zöldségekre sem vonatkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.