Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén

Ahogy arra a múlt csütörtöki bejelentés után számítani lehetett, a családok többsége már másnap megindult, hogy a kéthetes otthon tartózkodáshoz szükséges élelmiszereket és egyéb használati termékeket nagyobb arányban megvásárolja. Vámos György, a kereskedelmi szövetség főtitkára lapunkat arról tájékoztatta, hogy bár a hétvégén kitartott a lendület, de a beszerzések nem voltak pánikszerűek.

2021. 03. 08. 7:59
null
Sorok voltak, de ijedtség nem. A tavalyi kétségbeesett felvásárlásoknak most nyomuk sem volt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősebb volt a kereskedők forgalma

– röviden így összegezte lapunknak az elmúlt hétvégi bolti helyzetet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. – Ahogy arra a múlt csütörtöki bejelentés után számítani lehetett, a családok többsége már másnap megindult, hogy a kéthetes otthon tartózkodáshoz szükséges élelmiszereket és egyéb használati termékeket nagyobb arányban beszerezze. Szombaton folytatódott a lendület, de a fogyasztás összességében meg sem közelítette a pánikszerű beszerzési szintet – jelezte Vámos György. A mától érvényes szigorítások részeként a szövetség azzal számol, hogy

a szokásosnál nagyobb nyomás nehezedik az élelmiszerboltokra az elkövetkező hetekben.

– Ezt az eddigi forgalmi tapasztalatok is alátámasztják. Jellemző, hogy a munkavállalók többsége este hat óra után ér oda az üzletekbe, ahol emiatt fél héttől zsúfolttá válnak a pénztárhoz vezető sorok a közelgő záróra miatt. Sok helyütt az a gyakorlat, hogy 20-30 perccel a hivatalos záróra előtt már nem engednek be vásárlókat, hogy hét órakor zárni lehessen a boltot – mondta a szövetség főtitkára.

Sorok voltak, de ijedtség nem. A tavalyi kétségbeesett felvásárlásoknak most nyomuk sem volt
Fotó: Havran Zoltán

Akadt olyan bútoráruházlánc, ahol kiugróan sokan vásároltak, mivel többen előrehozták az egyébként is tervezett bútorvásárlást, az otthoni vagy a kerti átalakításokhoz szükséges beszerzéseket. Ugyanígy a műszaki, számítástechnikai üzletekben is jelentősebb vevői igények jelentkeztek, amit az elrendelt home office-ra és az otthoni tanulásra való felkészülés indokolt. Sőt még a mától bezáró ruhaboltokban is lehetett érezni némi felfutást.

Vámos György kiemelte:

a bezárt boltok üzemeltetőinek fontos támasz, hogy a munkaerő megtartásához a más, bajba került területeken alkalmazott bértámogatást megkapják,

és az is előnyös lehet, hogy a tavalyi bezárásoknál egyértelműbben fogalmaz a mostani jogszabály. Eszerint ugyanis míg korábban a vásárlók nem látogathattak bizonyos üzleteket, most elrendelték ezek bezárását. – Ez kellő alapot adhat a vállalkozásoknak, hogy engedményt kérjenek a bérleti díjakból – hangsúlyozta. Azt is tudni kell: azok a hagyományos üzletek, amelyek párhuzamosan az interneten is értékesítenek, mától a rendelések átadására szolgáló átvevőpontként sem üzemelhetnek.

Tavalyhoz képest újdonság, hogy a szórakoztató- és elektronikai eszközöket árusító üzleteknek is be kell zárniuk, míg a szervizeiknek nem, ahogy a járműjavítók is működhetnek. Engedélyezett a mezőgazdasági és terményboltok, az állateledelesek, az optikai eszközök üzleteinek nyitvatartása, akárcsak a trafikok, posták, lottózók, bankfiókok, a telefontársaságok üzleteinek és a használt mobiltelefonok, laptopok értékesítőinek üzemelése is. Bezártak az ajándékboltok, a könyvesboltok, a játékboltok, a cipő-, ruhaboltok és az ékszerészek is, az ázsiai működtetésű boltok közül pedig a döntően élelmiszer jellegű vegyes termékek kereskedelmével foglalkozó egységek maradtak nyitva. A szervizek mellett zavartalanul üzemelhetnek az ügyvédek, a mosodák, az állategészségügyi szolgáltatók, míg a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások, mint például a fodrászat, a kozmetika, a masszázsszalon nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.