Megnyílt az esztendő utolsó jelentős forrású pályázata

Nagy várakozás övezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei legnagyobb, 45 milliárd forint forrást kínáló pályázatát, amely a kis és közepes méretű cégek (kkv-k) és nagyvállalatok innovációját, valamint kutatás-fejlesztési együttműködéseit támogatja. A most megnyílt felhívásra július 19-től nyújthatók be a pályázatok.

Bódy Géza
2019. 07. 13. 10:30
null
A pályázók százmillió forinttól egymilliárd forintig igényelhetnek támogatást a fejlesztéseikhez Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent az online kitöltőfelület a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) egyik legjelentősebb pályázatához, amelynek célja a vállalkozások versenyképességének javítása, piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával.

Mint megírtuk, az NKFI Hivatal februárban azért szervezte meg az Országos innovációs fórumot, hogy az ágazat minden szereplője megismerje az innováció fontosságát, és javaslatai­val közvetlenül is hozzájárulhasson a pályázati rendszer megújításához.

A pályázók százmillió forinttól egymilliárd forintig igényelhetnek támogatást a fejlesztéseikhez
Fotó: Kurucz Árpád

Így több mint 2800 érdekeltet sikerült bevonni a tervezési folyamatba, és a konzultáció tapasztalatait, valamint a nyilvános társadalmi egyeztetésen megismert véleményeket az NKFI Hivatal már az idei legnagyobb pályázati konstrukciójába is beépítette.

A piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt pályázat szakpolitikai jelentősége és volumene miatt is az idei legfontosabb innovációs konstrukciónak tekinthető, amelyet a hazaiak óriási várakozással figyelnek.

A felhívás keretében piacképes termék, technológia vagy szolgáltatás erősítése, tökéletesítése, valamint prototípus piaci termékké fejlesztése is támogatható. Két alprogramjának teljes keretösszege 45 milliárd forint, célja pedig a különböző méretű vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik, valamint hasonló célú együttműködéseik támogatásával.

Az NKFI Hivatal közlése szerint a pályázat kitöltőprogramjának élesítése már a ráhangolódást és a készülődést segíti. A támogatási kérelmek várhatóan 2019. július 19-től nyújthatók be, a végső beadási határidő pedig 2019. augusztus 5. Azonban az NKFI Hivatal már most jelezte: ha a beérkezett támogatási kérelmek összesített támogatási igénye eléri a rendelkezésre álló keret négyszeresét, a benyújtás lehetőségét a határidő előtt lezárja.

A pályázók prototípus-fejlesztésre, eszköz-, szolgáltatás-, valamint anyagbeszerzésre, bérköltségre, illetve piacra jutási tevékenységre nyújthatnak be százmillió forinttól egymilliárd forintig terjedő támogatási igényt. A rendelkezésre álló keretösszeg, támogatható projektek száma adott, a kiíró 130-150 nyertes pályázattal számol.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy az elmúlt évekhez képest tovább nőhet a pályázati kedv. Például azért, mert a 2020-as uniós pénzügyi ciklus végén járunk, tehát EU-s forrásból nem igazán várható az idén szignifikáns összegű felhívás kutatás-fejlesztésre, prototípus fejlesztésére. Ám mindez még több vállalkozást sarkallhat a pályázaton indulásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.