Nem száll el az új ház költségvetése az új előírásokkal

Már most sok olyan szempontot alkalmaznak a tervezők és az építtetők, amelyek jövőre kötelezők lesznek.

Pintér
2020. 10. 05. 17:50
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos építtetőt bizonytalanítanak el a jövő év elejétől életbe lépő változások, amelyek alapján az ingatlanoknak az úgynevezett közel nulla energiaigényű kritériumoknak kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy 2021. január 1-jétől kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a szigorodó elvárásokat. A Wienerberger összeállítása szerint ez a tény nem feltétlenül jár együtt jelentős pluszkiadással, óriásira duzzadó költségvetéssel, inkább csak megfontolt tervezést igényel. Mint arra felhívták a figyelmet,

a falak hőátbocsátási elvárásai nem szigorodnak januártól, ebben néhány évvel korábban történt változás. Magyarán lehet olyan alapanyagokkal, szigeteléssel tervezni, ahogy az elmúlt években is.

Néhány alapvető szempont betartása is elég ahhoz, hogy megfeleljen az új ház az előírásoknak
Fotó: Havran Zoltán

Fontos ugyanakkor, hogy a januártól alkalmazandó uniós szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználása legalább 25 százalékának megújuló energiaforrásból kell származnia. Ezt a legtöbben napelemrendszer beépítésével teszik, de megfelelő megoldás lehet a hőszivattyús fűtési rendszer is. Ezek a rendszerek a levegőben, a talajban vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják fel, biztosítva a ház fűtését, a legmelegebb nyári napokban pedig a hűtését is. Sokszor figyelembe nem vett szempont a passzív védelem, az árnyékolás, amelybe a kerttervezés is beletartozik. E szerint a lombhullató fákat a nap, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. A lombhullató fák a nyári nagy melegben árnyékolják az épületet, a téli nap viszont már el tudja érni a házat, a nyílászárókat. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket. Az összeállítás arra is kitért, hogy

az évente négy hónapnál rövidebben lakhatásra és pihenésre használt épületekre nem vonatkozik a közel nulla energiaigény a jövő évtől sem.

Az Ingatlan.com minapi elemzése szerint egyébként átalakult az új lakóingatlanok iránti kereslet, a vevőjelöltek körében az új társasházi lakásoknál népszerűbbé váltak az új építésű családi, iker- és sorházak. Ebben a hirdetési oldal szakértője szerint szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások idején felértékelődő kertkapcsolat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.