Olcsóbb idén a sárgarépa

Az idén jó petrezselyem- és sárgarépatermés ígérkezik. A bőséges hozamok az árakra is hatással lesznek, a háziasszonyok jóval olcsóbban juthatnak a gyökérzöldségekhez.

2019. 09. 21. 7:10
null
A háziasszonyoknak most érdemes bevásárolniuk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg tavaly veszteségekkel kellett megküzdeniük, az idei időjárás már kedvezett a gyökérzöldségek termesztésével foglalkozó gazdálkodóknak. Igaz, nehézkesen indult a szezon a tavaszi aszály miatt, a vetés nem a tervek szerint haladt, az év többi része azonban kárpótolta a termesztőket.

Az előző évben nagyon kevés csapadék hullott a nyári időszakban, az idén jutott bőven az égi áldásból a földekre. Bár a szakemberek szerint rekordtermésre nem kell számítani, a betakarítható mennyiségre így sem panaszkodhat az ágazat. A megfelelő mennyiségű csapadék a petrezselyemnek a legfontosabb, hiszen a gazdálkodók jelentős része még mindig öntözés nélkül termeszti ezt a zöldségfajtát. Ezzel szemben a sárgarépa-ültetvények 70-80 százalékán már biztosított a folyamatos vízutánpótlás.

A háziasszonyoknak most érdemes bevásárolniuk
Fotó: Havran Zoltán

Nemcsak itthon, hanem Európa más országaiban is kevésbé volt szélsőséges az időjárás, az eső épp akkor esett, amikor kellett, így mennyiségben és minőségben is jó termés ígérkezik – mondta el lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, hogy bár a több, eltérő fajta termesztésének köszönhetően a friss petrezselyem és sárgarépa folyamatosan kapható volt a hazai piacon – az úgynevezett tárolási zöldségekkel télen is találkozhatnak a vásárlók a boltokban –, a gyökérzöldséget csak szeptember végén, október elején kezdik betakarítani a gazdálkodók.

– A terméshozamok nemcsak itthon, hanem egész Európában magasabbak az előző évinél, ami az árakra is hatással lesz – fogalmazott Ledó Ferenc. Szerinte a fogyasztók szempontjából mindenképp kedvező, hogy olcsóbban juthatnak répafélékhez, ugyanakkor a gazdálkodók sem járnak rosszabbul, mivel a magasabb hozamok ellensúlyozzák majd az alacsony árakat. Tavaly elsősorban az import hiánya hajtotta felfelé az árakat itthon, az idei áreséssel tehát gyakorlatilag a korábbi szintre áll vissza a termények értéke.

A sárgarépa ára a nagybani piacon 150 forint körül volt szeptember közepén, míg egy évvel korábban kilójáért még 290 forintot fizettek a termelőknek. A petrezselyem ára is nagyot esett, az Agrárkutató Intézet piaci árinformációs rendszere szerint az előző évhez képest 37 százalékkal olcsóbb a termény. A petrezselyemért a gazdálkodók 600 forintot kértek szeptember közepén a nagybanin, tavaly ilyenkor az ár megközelítette az ezer forintot.

Belvíz- és aszályfigyelő rendszer

A vízgazdálkodást és a szélsőséges időjárási jelenségek okozta kockázatok mérséklését segítő monitoringrendszert alakítottak ki uniós támogatással a Dél-Alföldön és a Vajdaságban. A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében egyre gyakrabban alakulnak ki komoly vízügyi veszélyt jelentő szélsőséges időjárási helyzetek. Ezek közül területi kiterjedését és gazdasági hatását tekintve is az aszály és a belvíz a legjelentősebb. A 250 millió forint költségvetésű beruházásban gyűjtött adatokat szabadon hozzáférhető interaktív térképen mutatják be. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.