Satuba fogta a vírus a fővárosi szállodásokat

A főváros vendégkörének kilencven százalékát a külföldiek adták a koronavírus-járvány előtti időkben.

2020. 08. 29. 12:16
null
A Ferihegyi repülőtér sem lesz zajos: járatok törlése, foglalt utak lemondása következhet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt a múlt héten már előre jelezte a kormány, ősszel új fokozatra emelkedik a járványügyi védekezés hazánkban, ez pedig újabb csapást mér a turizmusra. Mivel a már zajló, második járványhullámban a vírusfertőzések a nyári utazások során lángoltak fel újra, a kormány bejelentette: szeptember elsejétől külföldi állampolgár csak kivételes esetekben – üzleti vagy diplomáciai szándékkal – léphet be Magyarország területére. Ez azt jelenti, hogy leáll a szabadidős célú beutazóturizmus, ami a városlátogatások őszi szezonjában a járvány első hullámával keletkezett veszteségek után további hiányokat vetít előre, főként Budapesten, de vidéken is, ahol a főszezonban megfordult harmincezer külföldi után újabbakat vártak volna, mivel ebben az időszakban gyakoriak a szervezett csoportos utazások, például a fürdővárosokba.

A főváros vendégkörének kilencven százalékát a külföldiek adták a koronavírus-járvány előtti időkben, de már nyáron is ennek elenyésző százaléka érkezett a környező országokból: töredékére csökkent a repülővel érkezők száma, többen inkább autóval jöttek Ausztriá­ból, Németországból, a cseh, lengyel, szlovák küldőpiacokról. Az új bejelentés viszont azt jelenti, hogy jövő héttől egyáltalán nem érkezhetnek hazánkba a turisták külföldről, ami több piaci szereplő számára már végzetes lehet.

– Tudomásul vesszük, hogy a lakosság egészségvédelme az elsődleges szempont, és a vírus behurcolásának elkerülésére lép érvénybe a teljes határzár. A nemzetközi utazási piac lebénulásával a turizmus világszerte, így hazánkban is nagy törést szenvedett el tavasszal, s bár az ágazat érzékeny, de képes hamar regenerálódni, ezúttal hosszabb lesz a talpra állás folyamata – mondta lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a friss kormányzati bejelentés után.

A Ferihegyi repülőtér sem lesz zajos: járatok törlése, foglalt utak lemondása következhet
Fotó: Bach Máté

Flesch Tamás megjegyezte, hogy van aggodalom az iparágban, mivel a fővárosban akadnak olyan szállásszolgáltató és vendéglátó vállalkozások, amelyek az őszi felfutásban bízva eddig kivártak, most azonban el kell gondolkodniuk azon, hogy nulla bevételből hogyan tudják tovább megtartani az alkalmazottaikat.

Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint egy hónapig biztos, hogy érvényben marad a határstop, amely egyébként a magyarokat is érinti, habár számukra nem tiltotta meg a kormány, hogy külföldi utazásokat tegyenek, ám a visszatéréskor az érintettek vagy kéthetes karantént vagy két nap különbséggel két negatív tesztet kell teljesítsenek.

Ez a körülmény áthúzhatja az ősszel hagyományosan külföldre utazó magyarok terveit: akik csak ezután döntöttek volna, közülük a várakozások szerint nagy arányban lesznek, akik inkább belföldi pihenést választanak, hogy elkerüljék a hazaérkezés utáni protokollt. Azt még nem tudni, hogy azok, akik utazásszervezőknél foglaltak szeptemberi utazást, milyen lehetőségek közül választhatnak.

Úgy tudjuk, az irodák a konkrét szabály ismeretében igyekeznek megtalálni a módját, hogy a tavaszi hullámhoz hasonlóan ne legyenek tömeges útlemondások, amely ugyancsak súlyos helyzetet teremtene ebben a piaci körben. Akik egyénileg foglaltak szállást, repülőjegyet külföldi pihenőhelyen, nagyobb gondban lehetnek, mivel az év elején is sokan jártak úgy, hogy az utak visszamondásával elbukták az előlegeket és az egyéni foglalást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.