Szakértővel könnyebb eligazodni a családtámogatások rendszerében

Rendkívül népszerű a kormány családtámogatási programja, az egyes támogatási formák már eddig is több tízezer embert mozgattak meg, és többen vannak, akik túl vannak már az ügyintézés folyamatán, sőt, már hozzájutottak az állami segítséghez. Sok a félreértés azonban az igénylők körében, illetve az ismeretek hiánya, a nehezebb jogi szövegezés miatt előfordul, hogy elbizonytalanodnak az egyébként jogosult családosok a folyamat során.

Csekő Imre-Thurzó Katalin
2019. 09. 02. 15:24
null
Több bank ajánlatai között válogathatnak az otthonteremtés, gyermekvállalás előtt álló párok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány fogyasztóvédelmi stratégiájának kiemelt részét képező pénzügyi tudatosságra nevelés jegyében annak próbáltunk utánajárni, hogy az otthonteremtést tervező fiatalok, családosok, gyermeket tervezők körében népszerű állami családtámogatási formák igényléséhez szükséges ügyintézés során milyen akadályokkal, tipikus dilemmákkal találkozhatunk, és ezekre milyen tanáccsal szolgál a szakértő.

A tapasztalatok szerint, noha az egyes támogatások kommunikációja folyamatos a bankok és a kormány részéről, a potenciális ügyfelek már gyakran abban is tanácstalanok, hol, milyen formában lehet kellően informálódni a naprakész lehetőségekről, illetve arról, hogyan változnak az érvényben lévő jogszabályok. – A jogszabályt és a változásokat a Magyar Közlöny tartalmazza, azonban ez elég nehezen emészthető jogi szöveg. Vannak olyan megbízható információkat tartalmazó online felületek is, amelyek nagyon jól összefoglalják az érvényes szabályokat, valamint közvetlen, személyes vagy telefonos szakértői segítséget is nyújtanak ingyenesen. Emellett a Család.hu internetes oldalon is támogatásonként, közérthető módon el lehet olvasni a fontosabb információkat – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Trencsán Erika. A Money.hu pénzügyi szakértője ismertette: az a tapasztalatuk, hogy például a csokigénylők esetében a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételekkel nincsenek tisztában a családok, illetve fogalomként keverik azt a munkaviszonnyal. – Tehát sokan azt gondolják, hogy ha hároméves tb-jogviszony kell az otthonteremtési kedvezményhez, akkor az azt jelenti, hogy a feltételek szerint a jelenlegi munkahelyen kell legalább ennyi ideje dolgozniuk. Azonban számos esetben, amikor a munkavállalók kikérik a tb-igazolást, akkor szembesülnek vele, hogy nincs meg a szükséges időtartamú tb-jogviszony, mert a korábbi munkáltató nem jelentette be vagy nem a teljes munkaviszonyra jelentette be. Ezt érdemes minden esetben ellenőrizni, és rendezni a munkáltatóval – tanácsolta.

A csok vagy a babaváró támogatás iránt érdeklődőket más szempontból is figyelmezteti a szakértő. – Óvatosságra inteném azokat a családokat, ahol egyáltalán nincs önerő, és a lakáscélt kizárólag hitelből és támogatásból szeretnék megvalósítani. Főként akkor, ha egyetlen gyermek sincs még, és vállalnak három gyermeket – mondta Trencsán Erika. Úgy folytatta: – A három gyermek megszületésére tíz év van. Ha ez nem történik meg, akkor a jogszabály szerint egy összegben kell visszafizetni a támogatást.

Több bank ajánlatai között válogathatnak az otthonteremtés, gyermekvállalás előtt álló párok
Fotó: Havran Zoltán

A szakértő szerint a régi támogatási rendszerből (még a szocpol időszakából) berögzült a családoknál, hogy ha igazolták orvosi papírral, hogy nem lehetett gyermekük, akkor nem kellett visszafizetniük az állami támogatás összegét. Ez a jelenlegi támogatási rendeletben viszont nem szerepel. – Tartalmaz a jogszabály úgynevezett méltányossági helyzetet, amit az államkincstár megvizsgál, de nem jár a visszafizetés automatikus elengedésével. Arra alapozni, hogy ha nem születik gyermek, hátha elengedi az állam a visszafizetést, nagyon nem javasolt – hangsúlyozta.

Tipikus félreértések vannak a dokumentáláskor is, sorolta Trencsán Erika, hozzátéve: az elmúlt négy évben ugyanakkor nagyon sokat egyszerűsödött a dokumentációs igény, a szükséges jogosultságok nagy részét elég már csak nyilatkozniuk az igénylőknek.

– Építkezésre vagy új lakás vásárlására vonatkozóan kell több dokumentációt benyújtani, ezek pedig főként az ingatlanról szólnak, például elektronikus építési napló adatait feltüntető visszaigazolás, kivitelezési dokumentáció, de kérhetik a várandósgondozási könyvet is. Amennyiben hiteligénylés, pél­dául csokhitel is szerepel a lakáscél megvalósításában, akkor az adásvételi szerződésben annak a konkrét banknak kell szerepelnie, ahol a hitelt igénylik. Ezekre érdemes odafigyelni – fogalmazott.

A pénzügyi tanácsadó arra külön felhívta a figyelmet, hogy alapvetően annyi hitelt érdemes felvenni, amennyi nagyon indokolt, még akkor is, ha a jelenlegi családi kassza elbírja. – Ha gyermek születését vállalja a család, akkor mindenképp figyeljenek arra, hogy mik a következményei, ha mégsem születik meg a gyermek, illetve ha megszületik, akkor arra kell felkészülni, hogy a gyermek két-hároméves koráig az édesanya fizetése kiesik a családi bevételekből, és akkor is megterhelés nélkül tudják fizetni a hitelt. Nem javaslom, hogy a családi bevétel negyven-ötven százalékánál több legyen a hitelek törlesztőrészlete, és itt érdemes figyelembe venni a korábban felvett hitelek törlesztőrészleteit is, amit fizetni kell – mondta.

Jogviszony a tb-vel

A Money.hu tanácsadója arra is külön kitért, mik az egyszerű alapszabályok a csok vagy a babaváró támogatás esetén, hiszen támogatásonként más-más időtartamot írnak elő a tb-jogviszonyra, ezekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt egyáltalán gondolkodni kezdenek a családok a lehetőségek kiaknázásáról. Eszerint alapvetően azt kell figyelembe venni, hogy a csoknál egy és két gyermek esetén 180 napos folyamatos tb-jogviszony az elvárás (legfeljebb harminc nap megszakítással), kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül. Három vagy több gyermek és új lakás építése/vásárlása esetén kétéves folyamatos tb-jogviszony a feltétel (legfeljebb harminc nap megszakítással), amelyből az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenység fogadható el, kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül. A falusi csoknál egy, illetve két gyermek esetén egy év, három vagy több gyermek esetén két év tb-jogviszonyt kell igazolni. A babaváró kölcsönnél pedig az az alapelvárás, hogy az igénylőnek hároméves folyamatos, igazolt tb-jogviszonya legyen, ebből az utolsó hat hónapban magyarországi munkahelynek kell lennie. Ha meglévő gyermekre igénylik a csokot, úgy lehet egyedülállóként, élettársként, házasként, elváltként, özvegyként (tehát bármilyen típusú lehet a családi állapot) kérni a támogatást, ám ha újabb gyermeket szeretne vállalni a család, akkor azt kizárólag házasok tehetik meg. Babaváró hitel esetén is csak házasok lehetnek az igénylők – fűzte hozzá Trencsán Erika. Ugyanígy az életkor számít, ha újabb gyermek születését vállalják, akkor legalább az egyik félnek negyven év alattinak kell lennie. Babaváró hitel esetén a feleségnek 18–41 év között kell lennie jogszabály szerint, azonban a bankok ettől lehetnek szigorúbbak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.