Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

Négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézményeknek, mint az előző uniós ciklusban. 

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 9:40
null
A gyakorlat megszerzése nincs életkorhoz kötve, az óraszám öt év alatt teljesíthető Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére fontos mérföldkőhöz érkezett a gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési forrásainak felhasználása. Az intézmények mától érhetik el a tervezést elősegítő felhívást. A 2021-ben induló pályázati lehetőségekkel a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztés előtt áll. A kormány a magyar fiatalok színvonalas képzésére minden támogatást megad az egyetemek megújításához – hangsúlyozta Bódis József, a minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, amelynek korszerűsítésére, versenyképességének javítására mindeddig példátlan fejlesztési program indul Magyarországon. A tárca közölte: 2021 és 2026 között négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézményeknek, mint az előző uniós ciklusban.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján mától érhető el a Felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja című felhívás. A hivatal az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre. A felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos, indikatív keretösszegű pályázathoz a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül. A támogató szakmai vélemény a majdani benyújtás előfeltétele.

A felsőoktatási intézmények fejlesztésére szánt 1509 milliárd forintból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a felsőoktatás infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjának támogatására. 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozását, 172 milliárd forint pedig a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését ösztönzi majd.

– A közel ezermilliárd forintos pályázati lehetőségre minden felsőoktatási intézmény figyelmét felhívtuk, hogy a történelmi léptékű fejlesztési lehetőséggel minél többen élhessenek. A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon – hangsúlyozta Bódis József.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.