Újabb járvánnyal fenyeget a madárinfluenza, de még megfékezhető

Bács-Kiskun megyében is kimutatták egy baromfiállományban a madárinfluenzát, ezzel a második megyében ütötte fel a fejét a kór. A tavaszi járvány alatt közel ötmillió szárnyast kellett leölni, a piaci hatások komoly kihívást jelentettek az ágazatban. A baromfitartók védekezésén múlik, lesz-e újabb járvány.

Nagy Kristóf
2021. 01. 20. 6:44
null
Tavasszal mintegy ötmillió szárnyast kellett leölni Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét járvánnyal fenyeget a madárinfluenza vírusának újbóli felbukkanása az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte, a vírus jelenlétét a napokban Bács-Kiskun megyében is kimutatták, röviddel azt követően, hogy Komárom-Esztergom megyében is igazolták a fertőzést baromfitartó telepeken.

Ez még nem jelenti azt, hogy ismét kitört volna a tavaszihoz hasonló országos járvány, az állattartók védekezésén és a hatóság intézkedésein múlik, sikerül-e elkerülni a súlyosabb következményeket.

A baromfiállományra a vadmadarak jelentenek fertőzésveszélyt, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos már novemberben elrendelte a baromfitelepeken a zárt tartást.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) arra hívja fel a baromfitartók figyelmét, hogy szigorúan tartsák be azokat a járványvédelmi előírásokat, amelyekkel megelőzhető, hogy a madárinfluenza vírusa elterjedjen a hazai állattartó telepeken.

A veszély valós, mivel az utóbbi hetekben több európai országban újra kimutatták a madárinfluenza magas patogenitású vírusát.

A BTT arra figyelmeztetett, hogy súlyos szankciókra számíthatnak azok, akik nem tesznek eleget a járványvédelmi rendelkezéseknek.

A mulasztó termelők kizárják magukat az állami kártalanítási rendszerből, és a BTT is jogi lépéseket tervez velük szemben.

Ez akár a terméktanácsi tagság elvesztéséhez is vezethet annak érdekében, hogy a renitens gazdálkodók ne veszélyeztessék az egész ágazat működését.

Komoly megpróbáltatások elé állítaná a hazai baromfiágazatot a madárinfluenza újbóli elterjedése, mivel a fertőzött állatokat meg kell semmisíteni, ráadásul a járvány komoly importkorlátozásokkal is jár.

Tavasszal mintegy ötmillió szárnyast kellett leölni a madárinfluenza gyors terjedése miatt
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az ágazat alig heverte ki a tavaly tavasszal kirobbant járványt, amely alatt a védekezés során közel ötmillió szárnyast kellett leölni.

A koronavírus is megpróbáltatás elé állít mindenkit, mivel a megjelenése óta gyakorlatilag összeomlott a turizmus- és a vendéglátás. Az ágazatok kiesése óriási piacszűkülést, így árcsökkenést eredményezett. Most a magas gabonaárak, így a dráguló takarmányozás is nehezíti a termelők helyzetét. Ennek ellenére az ágazat mára kilábalt a krízisből, s egyelőre a védekezésen múlik, elkerülhető-e az újabb sokk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.