időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

A vándormadarak miatt újra megjelent hazánkban a madárinfluenza

Magyar Nemzet
2021.01.06. 17:10
A vándormadarak miatt újra megjelent hazánkban a madárinfluenza

Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több Komárom-Esztergom megyei pulykatartó gazdaságban – közölte a hatóság. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.

A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Az Ács település melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó gazdaságok egyikében a múlt hét végén az állatoknál nagymértékű takarmány- és vízfogyasztás-csökkenést tapasztaltak, az elhullások megemelkedése mellett.

A vadmadarak könnyen megfertőzhetik a baromfiállományt a madárinfluenza vírusával
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakemberek a gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A hatóság emlékeztetett:

a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ami kiemelt kockázatot jelent, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos november végén országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását.

A veszély jelenlétét és nagyságát jól érzékelteti, hogy a Nébih laboratóriuma a tatai Öreg-tónál december végén talált kócsaghullában is igazolta a vírus jelenlétét, aminek magas patogenitását tegnap megerősítették.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.