A vírusok mellett a magas gabonaárak tépázzák a baromfiágazatot

A piactól elrugaszkodott, magas gabonaárak mögötti spekulációs érdekeket vizsgáltatná ki a Baromfi Termék Tanács.

Nagy Kristóf
2020. 11. 10. 6:30
Hens are seen at a farm outside Hanoi
A legmodernebb agrártechnológia kerül a távol-keleti ország új baromfi-feldolgozó üzemébe Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincsenek könnyű helyzetben a hazai baromfiágazat szereplői, noha az elmúlt hónapok némi bizakodásra adtak okot. A koronavírus-járvány hatásai még érződnek, ráadásul a madárinfluenza is komoly kiesést okozott az ágazatban. A turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódóan az élelmiszerpiac közel negyede eltűnt, a madárinfluenza pedig több mint harmincmilliárd forintos kárt okozott – emlékeztetett helyzetértékelésében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A már így is megtépázott baromfiágazatban most a magas gabonaárak is komoly kihívást jelentenek a szereplőknek.

A szakmai szervezet szerint ezért

sürgősen meg kellene vizsgálni, hogy egyes nagykereskedők és ipari felhasználók a piactól elrugaszkodott jelenlegi gabonaárakat milyen spekulációs érdekek mentén alakítják ki.

A BTT emellett kiemelte: a piaci szereplőknek hasznos lenne egy előrejelzés arról, meddig tartanak ki a rendkívül magas gabonaárak. Ezzel párhuzamosan ki kellene dolgozni egy olyan finanszírozási és támogatási modellt, amely garantálná a könnyebb hozzáférhetőséget a takarmányozáshoz szükséges hazai alapanyagokhoz.

A magas gabonaárak a koronavírus és a madárinfluenza mellett újabb kihívást jelentenek a baromfisoknak
Fotó: Havran Zoltán

A terméktanács felidézte,

hazánk szeptemberben visszanyerte a madárinfluenza-mentes státuszát, de a veszély nem múlt el.

A vadmadarak vándorlási időszakában fokozott a fertőzésveszély. Az elmúlt időszakban ráadásul Hollandiában ismét megjelent a kór, ezért a hatóságok továbbra is fokozott védekezésre szólítják az állattartókat.

A BTT úgy látja, az ágazat helyzetének stabilizálásához érdemben járulna hozzá egy valós idejű, online adatbázis kiépítése. Csak az adatbázisban szereplő engedélyezett baromfitelepek kaphatnának állami kártalanításokat és támogatásokat.

Az új online adatbázis emellett lehetővé tenné a naprakész állománystatisztikák előállítását, az ügyintézés egyszerűsítését, valamint az állattartó telepek online járványvédelmi ellenőrzését.

A szervezet szerint meg kellene vizsgálni azt is, hogy milyen egyéb kormányzati intézkedések állhatnak rendelkezésre a baromfiszektor megvédésére, az idei támogatások kifizetésének felgyorsítása mellett.

Átrendeződik a sertéspiac

Az európai sertéspiac elkerülte – a sertéspestis németországi megjelenését követően az azonnali – piaci krízist, ugyanakkor komoly átrendeződés zajlik az ágazatban. Korábban írtuk, Kína kitiltotta az egyik legnagyobb európai exportőr, Németország sertéstermékeit piacáról a kórság megjelenése miatt. Ennek hatására komoly készletek halmozódtak fel Európában, korábban a szereplők attól tartottak, ezek a készletek dömpingáron kerülnek kereskedelmi forgalomba. Noha a közvetlen válság elmaradt, a felvásárlási árak jelentősen csökkentek, nehezítve a koronavírus-járvány és a fogyasztási szokások átalakulása miatt egyébként sem könnyű helyzetben lévő sertéstartók helyzetét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.