Újra kitört itthon a lottóláz

A játék történetének harmadik legnagyobb nyereményét kínálja a hét végén az ötös lottó. Ha valaki mind az öt számot helyesen jelöli meg, ráadásul egyedül teszi ezt, 4,242 milliárd forint üti a markát. Az elmúlt három évben kilenc alkalommal született telitalálatos, egy szerencsés azonban nem jelentkezett nyereményéért, másfél milliárd forintért.

Jakubász Tamás
2020. 02. 01. 6:40
null
Ritka, hogy a szerencsés nem jelentkezik a nyereményért, három éve erre is volt példa Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lottólázban ég az ország – a forgalmi adatok alapján nem tűnik túlzónak a kijelentés. Kérdésünkre a Szerencsejáték Zrt.-nél ugyanis azt közölték, hogy az érdeklődők általában 3,3 millió alapjátékot játszanak meg hetente az ötös lottón. Ehhez képest az alapjátékok száma mostanában átlépte a heti négymilliót, ennek pedig az az oka, hogy igencsak megnőtt a főnyeremény: immár négymilliárd forint fölött jár a megnyerhető összeg. A szombati sorsoláson egészen pontosan 4,242 milliárd forintért szállhatnak versenybe a telitalálatra pályázó játékosok. A summa nemcsak önmagában hatalmas, a játék történetében is kiemelkedő, az ötös lottó 1957 óra íródó történetében csupán két nagyobb főnyereményt tartanak számon: 2003-ban egy szerencsés 5,09 milliárd forintot tehetett zsebre, 2015-ben pedig 5,05 milliárdos főnyereményt jegyeztek fel. Tavaly áprilisban járt nagyjából ott az elnyerhető maximális összeg, mint most, igaz, akkor nem felülről, hanem alulról közelítette a fődíj a 4,2 milliárdot.

A kiemelkedő nyeremények idején gyakori, hogy a határ menti területen megugrik a lottózók forgalma, mert a szomszédos államokból is sokan jönnek szerencsét próbálni. Arról, hogy a mostani nyeremény is átcsábítja-e a szerencsejátékosokat, nem kaptunk információt, azt ugyanakkor rögzítette a hazai lottótársaság, hogy a nagy nyereményeket a Szerencsejáték Zrt. kizárólag átutalással fizeti ki. Fontos az is, hogy az összeget csakis a nyertes által megadott, Magyarországon működő bank fiókjában nyitott, forintalapú bankszámlára továbbítják.

Ritka, hogy a szerencsés nem jelentkezik a nyereményért, három éve erre is volt példa
Fotó: MTI/Mónus Márton

Előfordul persze, hogy a legnagyobb nyereményért sem jelentkezik a szerencsés – ékes példa erre egy 2017. novemberi eset. Egy játékos másfél milliárdot nyert az ötös lottón, miután egymaga találta el az utóbb kihúzott öt számot. Az érintett azonban nem vitte el az összeget, ami igen ritka jelenségnek számít. A bent hagyott nyereményekről szólva a Szerencsejáték Zrt.-nél általánosságban azt közölték, hogy amíg a kisebb tételek átvételéről esetenként megfeledkeznek a játékosok, addig csak elvétve fordul elő, hogy a nagyobb nyereményeket ne vennék fel a nyertesek. Ennek kapcsán a lottótársaság nyomatékosította: a játékosoknak mindenkor a sorsolást követő 90 napon belül kell jelentkez­niük nyereményükért. Amennyiben ez nem történik meg, a summa átkerül az úgynevezett át nem vett nyeremények elkülönített alapjába. Az ide irányított összegeket játékonként elkülönítve tartják számon, s vagy különsorsolások nyereményeire fordítja a Szerencsejáték Zrt., vagy az adott játék nyereményalapját egészítik ki belőle. Azok a nyeremények tehát, amelyekért nem jelentkeznek a szerencsések a megadott időn belül, végül újra visszakerülnek az utóbb gazdára találó összegek közé.

Dráguló esélyek

Megváltoznak egyes szerencsejátékok árai – tájékoztatott tegnap a Szerencsejáték Zrt. Február 15-én 20 órakor a Luxor, 20.30-kor a Joker, február 16-án 17.30-kor a Kenó, majd február 17-én 7 órakor a Puttó ára módosul. A Joker és a Puttó játéknál 250 forintról 300 forintra, a Kenó esetében 200-ról 250 forintra, míg a Luxornál 175 forintról 200 forintra emelkedik a játék ára. A Jokeren magasabb fix nyeremények lesznek, ezért attól függően, hogy az utolsó két, három, négy vagy öt számjegyet találták el a kisorsolt számból, 1500, 15 ezer, 150 ezer, illetve 1,5 millió forintot nyerhetnek. A főnyeremény összege továbbra is attól függ, hogy hány játékosnak sikerült mind a hat kisorsolt számot eltalálni. A Kenónál a legmagasabb elérhető nyeremény összege 1,25 milliárd forintra, a Puttónál pedig 15 millió forintra emelkedik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.