Bezárja egyetlen angliai üzemét a Honda

Beszünteti az autógyártást Nagy-Britanniában a Honda. A japán cég közleménye szerint a lépés nem függ össze az Egyesült Királyság kilépésével az Európai Unióból, „mindössze” a termelés piaci optimalizálásáról és az elektromosautó-gyártás felfuttatásáról van szó.

Mártonffy Attila
2019. 02. 20. 17:21
A new car transporter leaves the Honda manufacturing plant in Swindon, western England
Búcsúzik a japán cég, szélnek ereszti az alkalmazottait Fotó: Stephen Hird Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen autógyárat működtet a Honda Nagy-Britanniában – a délnyugat-angliai Swindonban –, s most, bő egy hónappal a brexit előtt, arról döntött, hogy 2021-ben ezt is bezárja, s szélnek ereszti 3500 alkalmazottját. Az üzemben tavaly 160 ezer Honda Civicet szereltek össze, s ez körülbelül a tizede a teljes brit autógyártásnak. Bár a szigetország negyedik legnagyobb autógyártójának számító társaság sietett leszögezni, hogy döntésének semmi köze a brexithez, sokat mond, hogy a japán nagyvállalati kör csak most kezd el igazán aggódni a kilépés utáni Nagy-Britanniában megmaradó befektetési lehetőségek miatt.

A Honda hivatalos indoka szerint a cég olyan térségekbe igyekszik áttenni tevékenységét, ahol várhatóan a legtöbb autót tudja eladni. – A döntést nem befolyásolta a brexit. Figyelembe kellett vennünk az elektromos járművek előretörését, s azt az eltérő sebességet, amellyel az elektromos autók forgalma Észak-Amerikában és Európában felfut – mondta Hacsigo Takahiro, a Honda vezérigazgatója.

Búcsúzik a japán cég, szélnek ereszti az alkalmazottait
Fotó: Reuters

Egyébként nem a Honda az egyetlen japán autógyártó, amely kihátrál a számos bizonytalanságot felmutató brit üzleti jövőből. Nemrég a Nissan határozott úgy, hogy mégsem az angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg új X-Trail SUV-modelljének gyártását. Gianluca de Ficchy, a Nissan európai részlegének elnöke az MTI szerint közölte: a döntésnek üzleti okai is vannak, de az EU-hoz fűződő jövőbeni brit kapcsolatrendszer bizonytalanságai sem segítik a Nissan és más hasonló vállalatok további angliai tevékenységének tervezését.

A Toyota pedig arra hívta fel a figyelmet, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, és emiatt akár csak egyetlen részegység nem érkezik meg időben valamelyik EU-beszállítótól, akkor lehetetlenné válik az autógyártás az angliai üzemben a fennakadás idejére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.