Vérontásba torkollt a segélyek miatti viszály

Magyar Nemzet
2019. 02. 25. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb nemzetközi nyomás alá kerül Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután a hétvégén legalább ketten meghaltak, többtucatnyian pedig megsebesültek az ország Brazíliával közös határszakaszán kitört zavargásokban.

A venezuelai–kolumbiai határon ennél is nagyobb mértékű volt a vérontás: a kolumbiai külügyminiszté­rium adatai szerint összesen 285-en sérültek meg, miközben humanitárius segélyszállítmányokat akartak a válság sújtotta országba juttatni.

Nicolás Maduro még szombaton bejelentette, hogy megszakítja a ­diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával. A nemzetközi hírcsatornák helyszíni beszámolói szerint a zömében Maduróhoz hű venezuelai hadsereg gumilövedékekkel és könnygázzal állta el azoknak a tüntetőknek az útját, akik a segélyszállítmányok elé emelt barikádok eltávolításával próbálkoztak.

Juan Guai­dó ellenzéki vezető a Twitteren a Venezuela területére érkezett nemzetközi szállítmányokról közölt képet, ám az amerikai CNN szerint számos élelmiszert és gyógyszert szállító teherautót még a határon felgyújtottak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a vérontást, és a humanitárius válsághelyzet elismerésére szólította fel Madurót, aki azonban kitart véleménye mellett, miszerint egy ellene készülő, az USA vezette puccsnak vagyunk a tanúi. – Donald Trump, vedd le a kezed Venezue­láról! – üzente a regnáló elnök amerikai kollégájának, akihez fenyegetést is intézett: „Ha a birodalom megtámad bennünket, a venezuelai hadsereg fogadja majd őket.”

Washington részéről is kemény szavak hangoztak el a caracasi vezetővel kapcsolatban, akit Mike Pompeo külügyminiszter egyszerűen „beteg zsarnokként” jellemzett a Twitteren. Az amerikai diplomácia vezetője hétvégi közleményében pedig azt írta: Washington kész fellépni és felelősségre vonni azokat, akik akadályt jelentenek a venezuelai demokrácia újjáépülése előtt.

Mike ­Pence amerikai alelnök ma egyébként Bogotában, a limai csoport találkozóján fog egyeztetni Juan Guaidóval. A találkozó célja, hogy az USA demonstrálja a mintegy ötven nyugati ország által Venezuela vezetőjének elismert Guaidó folyamatos támogatását, írta a Reuters a Fehér Házat idézve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.