időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Elítélte a brüsszeli tervet Szijjártó Péter

Magyar Nemzet
2019.03.19. 08:47
Elítélte a brüsszeli tervet Szijjártó Péter

Kézzelfogható bizonyíték van arra, hogy vannak olyan elkötelezett pártfogói az ENSZ migrációs csomagjának, akik azt jogilag kötelezővé akarják tenni minden európai uniós tagállam számára – jelentette ki az MTI szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok tegnapi, brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, nyilvánosságra került egy titkos dokumentum, amely szerint az Európai Bizottság (EB) jogi szolgálata azon dolgozik, hogy milyen hivatkozásokkal lehet elérni a migrációs csomag kötelezővé tételét.

– Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága látott napvilágot, ugyanis komoly és elkötelezett munka folyik, hogy megtalálják a jogalapot, hogyan lehet hosszú, körmönfont jogi érveléssel azt állítani, hogy a migrációs csomag mégiscsak kötelező a tagállamokra nézve. Noha a dokumentum, amelyben mintegy nyolcvanszor szerepel a kötelező szó, nem az EB szándéka szerint került nyilvánosságra, a bizottság elismerte a létezését – közölte a miniszter.

Máltai kollégájával beszélget a külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Elmondta azt is: az EB egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az unió fejlesztési politikáját a migrációs csomag célkitűzései alapján kelljen végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét fejlesztési források formájában a migrációs folyamatokat inspiráló forrásokra kell költeni. Azt is magában foglalja, hogy a tagországoknak hozzá kell járulniuk az EU céljainak megvalósításához, beleértve a globális migrációs csomag végrehajtását is.

Kiemelte, Brüsszel jogilag kötelezőnek szánja a dokumentumban foglaltakat. – Látszik, hogy Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a migrációs csomagnak, ugyanis ritkán szokott előfordulni, hogy ilyen jogi vélemények ne megrendelésre, feladatszabás nélkül készüljenek – mondta Szijjártó Péter.

„Ez azt jelenti, hogy a csata nem ért véget, sőt új csata kezdődik a brüsszeli titkos bevándorláspárti tervekkel szemben” – fogalmazott. – Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy a globális migrációs csomagnak egyetlen szavát vagy mondatát sem hajlandó végrehajtani – jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.