időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Orbán Viktor: A keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

Forrás: MTI
2019.03.28. 15:46
Orbán Viktor: A keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

A keresztény kultúra közös gondolkodási alap Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában, sajtótájékoztatón.

 • Orbán Viktor kiemelte: ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja
 • Hazánk a gazdaság és az oktatás területén kötött együttműködési megállapodást a Zöld-foki Köztársasággal
 • Magyarország az EU-ban szinte az egyetlen, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét
 • Kétnapos látogatása során az Orbán Viktor vezette magyar delegációt fogadta Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

  Orbán Viktor elmondta: a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével együtt vannak a kereszténydemokrata internacionáléban, annak mindketten alelnökei. Azt mondta, amikor a miniszterelnökkel Budapesten találkozott, rájöttek, hogy a keresztény kultúra, amelyben nevelkedtek, lehetővé teszi, hogy egymástól több ezer kilométerre is hasonlóan lássák a világot.

  Orbán Viktor azt mondta:

  ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja.

  „Európában ez be is van tiltva” – fogalmazott, hozzátéve: „ott identitáskérdésekről nem lehet ilyen nyíltan beszélni, más világ van”.

  A magyar kormányfő közölte: a diplomácia területén Magyarország az Európai Unióban az egyetlen, vagy két ország közül az egyik, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét.

  Ezen túlmenőn

  két területen kötöttek együttműködési megállapodást: az egyik a gazdaság, a másik az oktatás.

  A gazdasági együttműködés keretében létrejön a két ország között egy vegyesbizottság – közölte Orbán Viktor, aki ennek kapcsán megjegyezte: Magyarország a világ országai között a népességet tekintve a 88. helyen van, exportját tekintve pedig a 34. helyen.

  Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója Ulisses Correia e Silvával, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével Praiában
  Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

  Vagyis

  Magyarország globális méretekben is figyelemre méltó export-import tevékenységgel rendelkezik

  – közölte a magyar kormányfő, hozzátéve: hisz abban, hogy a kereskedelem, a beruházások az emberek jólétéhez járulnak hozzá.

  A megállapodás értelmében 35 millió euróból létrehoztak egy kötött segélyhitelprogramot, amelyet a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdaságának, vízgazdálkodásának fejlesztésére fordítanak. Egy 15 millió eurós magánhitel lehetőségét is megnyitották, hogy a két ország vegyes vállalatokat hozhasson létre.

  A kormányfő elmondta:

  régi hagyománya van a Stipendium Hungaricum programnak, amelynek keretében külföldi diákoknak ad a magyar állam ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassanak.

  „Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban” – tette hozzá Orbán Viktor, aki elmondta, a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra. Ezen felül szívesen fordítanak pénzt arra is, hogy a Kodály-módszert népszerűsítsék a Zöld-foki Köztársaságban – közölte a miniszterelnök.

  A kormányfő Facebook-oldalán is megjelent egy rövid videós összefoglaló a látogatásról.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.