Oroszország válaszolni fog az újabb európai uniós szankciókra

Oroszország válaszolni fog az Európai Unió újabb szankcióra – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, arra azonban nem tért ki, hogy milyen intézkedéseket hoz.

Forrás: MTI2019. 03. 16. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsa előző nap újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt létrehozott szankciós listára. A testület közölte: a lista bővítésével a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódására és a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésére reagáltak.

A szankcióval sújtott tisztségviselők között van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat krími és szevasztopoli határigazgatóságának vezetője és helyettese, valamint három tengerészparancsnok, akik aktív közreműködtek ukrán hajók feltartóztatásában. A szankciós listára került két olyan orosz tisztségviselő, aki ellenőrzőpontokon teljesített szolgálatot, valamint egy krími orosz katonai parancsnok.

Az EU a Krím félsziget bekebelezésének ötödik évfordulóján hozta meg a döntését. amelyet az Egyesült Államokkal és Kanadával is egyeztetett. A két ország szintén rendelt el szankciókat.

„Az orosz fél nem hagyja válasz nélkül az Európai Uniónak ezt a barátságtalan lépését” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

„Az EU azon állítása, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot és indokolatlanul erőt alkalmazott, egyáltalán nem felel meg a valóságnak” – közölte a tárca, amely „álszentnek és cinikusnak” nevezte, hogy olyan személyek is felkerültek a listára, akik a kötelességüket teljesítették.

A legutóbbi uniós döntés révén az ukrajnai válsággal kapcsolatban összesem 170 orosz magán- és 44 jogi személy került fel a szankciós listára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.