A brexit halasztása az Európai Bizottság mandátumának kiterjesztésével járhat

Akár az Európai Bizottság mandátumának kiterjesztését is eredményezheti az, ha hosszan elhalasztják az Egyesült Királyság uniós kiválásának határidejét – mondták egyes diplomáciai források a szerdai brüsszeli EU-csúcson.

Forrás: MTI2019. 04. 10. 23:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Jean-Claude Juncker vezette testület október végén lejáró mandátumának mindössze néhány hónapos meghosszabbításáról lehet szó.

Az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a bizottság új elnökét és a szervezet tagjait, és amennyiben a szigetország részt vesz a májusi választásokon, majd később kilép az EU-ból, akkor a kinevezés nem tükrözné a brit képviselők távozásával megváltozó hatalmi egyensúlyt, ami legitimitási kérdéseket vethetne fel.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a nap folyamán kiemelte, nem lát okot a megbízatás kiterjesztésére. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy ő a szociáldemokraták csúcsjelöltje, és a brit EP-részvétel épp ezt a frakciót erősítheti meg leginkább.

Macron nem akar június 30-nál tovább tartó halasztást

Emmanuel Macron francia elnök egyelőre ragaszkodni látszik ahhoz, hogy nem tarthat tovább június végénél az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének halasztása – közölték bennfentes források a szerdai rendkívüli EU-csúcson.

Az éjszakába nyúló brüsszeli találkozón még nem jutottak egyetértésre a bennmaradó tagállamok vezetői a kiterjesztés javasolt időtartamáról.

Sajtóhírek szerint az ülésen tizenheten a hosszú halasztás mellett érveltek, Macron pedig ellene, és hárman nyitottak voltak mindkét lehetőségre, de inkább a rövidebb határidő felé hajlottak.

Egy névtelenséget kérő diplomata nemtetszésének adott hangot a franciák „idegesítő” magatartásával kapcsolatosan, amellyel szerinte csak „önnön fontosságukat és befolyásukat akarják csillogtatni”.

„Macron kissé skizofrén helyzetben van. Egyrészt hazai közönsége történelmi okok miatt kemény fellépést akarna látni a britekkel szemben, másrészt Franciaország egyike azon államoknak, amelyeket legsúlyosabban érintene a kemény Brexit” – mondta egy másik illetékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.