Bírálják Bukarestből a néppárti csúcsjelöltet

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény hangon bírálta Manfred Webert, az Európai Néppárt választási csúcsjelöltjét és Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti frakcióvezetőt Norica Nicolai, a román kormánykoa­líció kisebbik tagjának, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) választásilista-vezetője. Nicolai a Facebookon azt kifogásolta: a két politikus a romániai igazságszolgáltatásnak ad parancsokat, s az ország hatályos törvényeinek felfüggesztését kéri a Laura Codruta Kövesi-féle „politikai projekt megvalósítása érdekében”. Az Európai Parlament által az uniós főügyészség élére javasolt volt román korrupcióellenes főügyészt nemrég hatósági felügyelet alá helyezté, mert hivatali visszaéléssel, kenőpénz elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. A hatósági felügyeletet tegnap feloldották.

– Elegem van a kettős mércétekből, elegem van abból, hogy folyamatosan független igazságszolgáltatást kértek tőlünk, de közben Brüsszelből adtok parancsokat, hogy az érdekeiteket kiszolgálókat vonják ki mindenféle felelősségre vonás alól! Ez az eljárás érthetővé teszi, miért választották egyesek az EU elhagyását… Egy olyan unióban, amely a jogállam és saját polgárainak tiszteletére hivatkozik, nincs helye az ilyen magatartásnak, amely az egész európai projektnek árt. Világossá vált, hogy ti, akik életcélként tűztétek ki mások megalázását, egy másfajta EU-t akartok, a saját magatokét – fogalmazott Nicolai.

Weber korábban élesen bírálta Romániát a Kövesi ellen indított bűnvádi eljárás miatt, amit precedens nélkülinek és elfogadhatatlannak minősített az EU soros elnökségét betöltő ország részéről. Értesülések szerint egyébként Verhofstadt kezdeményezi a román ALDE kizárását a liberális EP-frakcióból.

Közben az ellenzéki Pro Románia párt vezetője, Victor Ponta ugyancsak a közösségi oldalon lendült offenzívába, s a magyar miniszterelnököt emlegetve támadta Liviu Dragnea szocdem házelnököt. A volt román kormányfő arra szólította fel a szociáldemokratákat, hogy az RMDSZ helyett forduljanak az általa vezetett párthoz, ha parlamenti támogatásra van szükségük. – De amikor Dragneának Orbán Viktort kell kiszolgálnia, ne merészeljetek hozzánk fordulni – tette hozzá Ponta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.