Haftár tábornok erői megközelítették a líbiai fővárost

A Líbia keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok által irányított „Líbiai Nemzeti Hadsereg” csapatai 27 kilométerre közelítették meg az ország fővárosát, Tripolit – jelentette péntek hajnalban az AFP francia hírügynökség.

Forrás: MTI2019. 04. 05. 8:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AFP helyszíni jelentése szerint az Abdesszálem al-Hasszi tábornok parancsnoksága alatt álló erők harc nélkül foglalták el a Tripolitól nyugatra fekvő biztonsági ellenőrző pontokat. A fővárostól mért távolsága alapján csak 27-es pontnak nevezett állomásnál mintegy 15 olyan terepjáró jelent meg, melyek platójára légvédelmi lövegeket szereltek, és az ellenőrző pontot tucatnyi egyenruhás foglalta el.

Ezzel szinte egy időben a Tripolit védő helyi milíciák a közösségi médiában azt jelentették be, hogy műveletet indítanak Haftár erőinek feltartóztatására, de részleteket nem közöltek.

A szélesedő fegyveres konfliktus elmélyülésének veszélye azt követően vált ismét kézzel tapinthatóvá Líbiában, hogy Haftár csapatai bejelentették: „megtisztítják” az ország nyugati felét „a terroristáktól és zsoldosoktól”, de pontosan nem nevezték meg, hogy kik a célpontjaik.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag totális káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét meghatározóan az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg Líbia keleti felében Halifa Haftár a meghatározó.

A katonai konfliktus súlyosbodásának veszélye miatt az Egyesült Királyság csütörtökön New Yorkban kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.