időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Lövések dördültek Szudán fővárosában egy tüntetésen

Forrás: MTI
2019.04.09. 07:54

A szudáni biztonság erők könnygázt vetettek be a kartúmi védelmi minisztériumnál tüntető több ezres tömeg ellen, és helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek, de nem tudni, hogy ki nyitott tüzet.

Az al-Hadasz és az al-Dzsazíra tévék tudósításában hallható volt több lövés amellett, hogy könnygázfelhő volt látható, valamint tüntetők rohantak, és próbáltak fedezéket találni.

Aktivisták a közösségi médiában arról számoltak be, hogy a minisztérium épületét védő katonák próbálták védeni a tüntetőket, és kinyitották nekik a kapukat, hogy bemenekülhessenek.

Szudánban december óta tartanak a demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Besír elnök távozását, és egy „ideiglenes kormány” megalakítását.

A szudáni belügyminisztérium hétfői közlése szerint a hét végén a rendbontásokban, illetve a rendőrök és tüntetők összetűzéseiben heten haltak meg.

Hivatalos adatok szerint a december közepe óta összesen 39-en vesztették életüket, más összesítések szerint a halottak száma az ötvenet is meghaladja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.