Salvini a józan ész Európájáért

Az európai porondon nem csak a néppárti Manfred Weber tetszeleg a hídépítő szerepében a májusi választások előtt: tegnap az olasz Matteo Salvini is elindította saját kampányát. A Liga vezetője nem kevesebb mint 15-20 párttal együttműködve teremtené meg a népek Európáját.

2019. 04. 09. 16:36
Salvini launches the start of his campaign for the European elections, in Milan
Az olasz kormányfőhelyettes Milánóban indította útjára a szuverenista mozgalmat Fotó: REUTERS/Alessandro Garofalo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál kisebb erőbedobással szállt be az európai kampányba Matteo Salvini, aki tegnap Milánóban egy szállodából indította útjára a szuverenisták európai mozgalmát. A Liga vezetőjét amiatt is bírálták, hogy a kampány­nyitó rendezvényen csak kisebb EU-kritikus és bevándorlásellenes pártok – a Dán Néppárt és a Finnek Pártja –, valamint az Alternatíva Németországnak képviseltették magukat. Sem a francia Ma­rine Le Pen, sem a holland Geert Wilders nem jelent meg, és az Osztrák Szabadságpárt részéről sem delegáltak politikust a találkozóra.

Míg a liberális sajtó szerint mindez a nacio­nalista táboron belüli töredezettséget tükrözi, az olasz Ansa hírügynökség információi szerint Le Pen esetében csak arról van szó, hogy a francia Nemzeti Tömörülés vezetője saját kampánykörútja miatt nem tudott Milánóba utazni. Salvini egyébként épp azzal indította a józan ész Európája felé elnevezésű találkozót, hogy napokkal a májusi választások előtt Rómában fognak felvonulni – legalább 15-20 hasonló értékrendű európai párt képviselőivel együtt.

Ez a szám annak fényében nem ambiciózus, hogy a legfrissebb mandátumbecslések alapján a Salvini vezette Liga lehet a leendő Európai Parlament legütőképesebb pártja a német keresztény uniópártok, a CDU/CSU mögött. A brexit pedig tovább segítheti a jobboldali-nacionalista tábor összekovácsolását: a brit konzervatívokat soraiban tudó, EU-kritikus Euró­pai Konzervatívok és Reformerek frakció meggyengülhet a londoni kilépés miatt, míg a Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája mozgalom szinte biztosan eltűnik a parlamenti palettáról; legalábbis akkor, ha a briteknél nem lesz EU-választás. Utóbbinak tagja az olasz kormánykoalíció másik pártja, az Öt Csillag Mozgalom is, amely egyre élesebben határolja el magát a Ligától.

A szakértők többsége szerint így valóban létrejöhet majd egy legalább 70-80 fős, a döntési folyamatokat is befolyásolni képes szuverenista frakció. Salvini tegnap egyébként a beharangozott párt nevét is elárulta: a csoport a Népek és Nemzetek Euró­pai Szövetsége nevet kapja majd, és eddig legalább tíz párt jelezte a csatlakozási szándékát.

Az olasz kormányfőhelyettes Milánóban indította útjára a szuverenista mozgalmat
Fotó: REUTERS/Alessandro Garofalo

Ami a képviselt értékeket illeti, az olasz belügyminiszter elmondta, belefáradt a fasiszta–kommunista vitába, Milánóban pedig nem nosztalgiázókat, szélsőségeseket látott vendégül. – Ma egyedül Brüsszelben nosztalgikusak – fogalmazott, azt hangoztatva: míg az Európai Unió maastrichti szerződése megteremtette a teljes foglalkoztatottságról, a szociális biztonságról, a jólétről és az identitás védelméről szóló álmot, az európai bürokrácia az utóbbi években elárulta azt. – Európának kizárólag akkor van értelme, ha elismeri az identitás szerepét. Amennyiben az egyetlen gondolat a pénzügyi érdekeken alapul, az többé nem egy álom, sokkal inkább rémálom – húzta alá.

Salvini a jobboldali tömb törésvonalairól azt mondta: valóban vannak különbségek a szuverenista tagpártok között, de a közös kapocs épp az, hogy mindegyik a nemzeti identitásra építi a politikáját. További közös célként pedig a külső határok hatékony védelmét és a terrorizmus elleni küzdelmet említette, de beszélt arról is, hogy Törökországnak sohasem lenne szabad csatlakoznia az Európai Unióhoz.

Milánóban arról nem esett említés, hogy a Liga jelenleg mely európai pártokkal tárgyal. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szinte biztosan e tömörülések között van, ám az együttműködést Salvini Vlagyimir Putyin orosz elnökről vallott, lengyel megítélés szerint túl pozitív nézetei nehezíthetik. Az európai sajtó azt is megjegyzi: a Fidesz is beleillene a frissen megalakult szuverenista szövetségbe, de egyelőre nem világos, hogy mi lesz a magyarok néppárti tagságával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.